NASA'ya göre, Dünya'nın 27.306 katı büyüklüğündeki bir nesne galaksimizde o kadar hızlı ilerliyor ki, bu devasa cisim yakında Samanyolu'ndan kopabilir.
Bilim insanları gizemli cismi Dünya'dan 400 ışık yılı uzaklıkta tespit ettiler ve saatte 1.6 milyon km hızla ilerlediğini belirlediler. Uzmanlar yeni keşfedilen gök cisminin ne olduğunu belirleyememiş olsalar da, bunun bir gezegenden daha büyük olan ancak Dünya'nın güneşi gibi çekirdeğinde uzun süreli nükleer füzyonu sürdürecek kütleye sahip olmayan bir yıldız olan 'kahverengi cüce' olduğunu tahmin ediyorlar. Eğer cismin kahverengi bir cüce olduğu doğrulanırsa, ilk kez hiper hızlı ve galaksimizden kopabilecek bir yıldızın varlığı belgelenmiş olacak.
Cismi daha iyi anlamak için NASA ile işbirliği yapan gökbilimci Dr. Kyle Kremer'e göre, kısaca CWISE J1249 olarak adlandırılan cismin bu inanılmaz hıza nasıl ulaştığını açıklayabilecek birkaç astrofizik teorisi var. Bir teoriye göre CWISE J1249, 'beyaz cüce' kardeş yıldızı öldükten sonra iki yıldız veya ikili yıldız sisteminden fırladı ve süpernova adı verilen patlayıcı bir nükleer füzyon reaksiyonuyla çökerek cüceye dönüştü.
Bir başka geçerli teori de CWISE J1249'un 'küresel küme' adı verilen sıkı bir başlangıç kümesinin içinde ortaya çıktığı ve burada bir kara deliğin çekimiyle serbest kaldığı.
Uzun yıllar boyunca izlemeye devam edeceğiz
Bu yüksek hızlı nesnenin kimyası, senaryolardan hangisinin daha olası olduğuna dair ipuçları barındırabilir; bir kara delik tarafından mı yoksa çöken bir beyaz cüce tarafından mı fırlatıldığı, bir gaz devi mi yoksa yanan bir kahverengi cüce mi olduğu böylece anlaşılacak.
Gök cisimlerinin galaktik yörüngelerini modellemek için galpy adı verilen açık kaynak kodlu yazılımı kullanan bu araştırmacılar, bir sonraki aşamada nereye gidebileceğini görmek için CWISE J1249 hakkında zaten bildikleri tanımlayıcı verilerin yanı sıra '100 rastgele başlangıç koşulunu' test ettiler.
Bilim insanları daha uzun yıllar boyunca gök cismini izlemeye devam edecek. Bakalım ileride karşımıza hangi veriler çıkacak?