Yeni keşfedilen Dünya boyutundaki bu gezegen, tamamen volkanlarla kaplı olabilir

Yeni keşfedilen ve LP 791-18 d adı verilen Dünya boyutundaki bu gezegenin, tamamen volkanlarla kaplı olabileceği düşünülüyor. Garip olansa, gezegenin buna rağmen yaşanabilir bir yer olma ihtimalinin bulunması...

Bu gezegenin yüzeyi, tamamen volkanlarla kaplı olabilir

NASA'nın TESS Uydusu ve şu anda devre dışı olan Spitzer Uzay Teleskobu'ndan elde edilen veriler, bazı "aşırı özelliklere" sahip, Dünya boyutlarında kayalık bir gezegen keşfetti. LP 791-18 d adı verilen gezegen, Dünya'dan yaklaşık 90 ışık yılı uzaklıkta, Boğa takımyıldızındaki bir kırmızı cüce yıldızın etrafında dolanıyor. Gezegenin eliptik yörüngesi, her yaklaştığında hafifçe şekil değiştirmesine neden oluyor ve bu da gezegenin içinde sürtünmeye sebep olarak yüzeyinin her yanında volkanik aktiviteye yol açıyor. Başka bir deyişle, bu gezegenin tüm yüzeyi volkanlarla kaplı gibi görünüyor.

Yıldız sisteminde LP 791-18 b ve c adında iki diğer gezegen daha bulunuyor. LP 791-18 b, Dünya'dan yaklaşık olarak %20 daha büyük, c ise Dünya'nın genişliğinin 2.5 katı, kütlesi ise yedi katı. Volkanik olan LP 791-18 d'ye ilişkin veriler, artık kullanılmayan Spitzer Teleskobu'ndan geliyor. Araştırmacılar, teleskobun kaydettiği son gözlemlere dayanarak, gezegenin yüzeyine rağmen burada yaşanabilir bir ortam olabileceğine inanıyor.

Aslında astronomların dünya dışı volkanları incelemek için çok uzaklara bakmalarına gerek yok. Güneş sistemi içinde, Jüpiter'in uydusu olan Io, volkanik aktiviteyle parlamaya devam ediyor. Ayrıca yakın zamanda yapılan bir veri analizine göre, Venüs'ün 1990'ların başında volkanik bir patlamaya ev sahipliği yapmış olabileceği tahmin ediliyor.