Güneş Döngüsü 25 devam ederken, güneşin yüzeyinde giderek daha fazla güneş patlamasının yaşanması bekleniyor. Bu patlamaların en yenilerinden biri olan X3.3 güneş patlaması, NASA’nın Güneş Dinamikleri Gözlemevi tarafından etkileyici bir görüntüde yakalandı.
Bu güçlü enerji patlamaları gezegenimizde bol miktarda güzellik ve yıkımın ortaya çıkmasına sebep olabiliyor. Bu patlamalar, pek çok fotoğrafta görülen aurora borealis’i (Kuzey Işıkları) beslemekle kalmıyor, aynı zamanda navigasyon ve radyo sinyallerini de bozabiliyor.
Yeni görüntü, NASA’nın Güneş Dinamikleri Gözlemevi’nin çalıştığı yıllar boyunca yakaladığı birkaç güneş patlaması görüntüsünden sadece bir tanesi. Bir X sınıfı olarak tanımlanan bu patlama, Güneş’ten gelen en güçlü patlamalardan biriydi.
Bu patlamanın tehlikesi artık geçmiş olsa da, NASA ve NOAA, X sınıfı güneş patlamasının neden olduğu bazı orta dereceli güneş radyasyonu fırtınalarının olduğunu belirtiyor. Bu fırtınalar genellikle kuzey ışıklarının normalde olduğundan daha güneyde görünmesine neden olur ve sıklıkla dünyanın farklı yerlerinde bazı radyo kesintilerine yol açar.
NASA’nın en yeni görüntüsünde gösterilen bu güneş patlaması, Cumartesi sabahı bir S2 olayı olarak zirveye çıkan güneş radyasyonu fırtınalarına sebep oldu. Bu S2 olayları, gezegenimizin atmosferiyle etkileşime giren normal miktardaki parçacıklardan yaklaşık olarak 100 kat daha güçlü. Bu nedenle oldukça büyük bir gösteriye sahne olabiliyorlar.
Güneş Döngüsü 25 giderek yoğunlaşırken, Güneş enerjisinin en yoğun olduğu zaman olan Solar Maksimum’a yaklaştıkça, bu tür olaylar giderek sıklaşacak. NASA gökbilimcileri, aynı zamanda Güneş’in yüzeyinde ortaya çıkan güneş lekelerini de takip etmeye devam ediyor. Bu güneş lekeleri genellikle X sınıfı gibi devasa güneş patlamalarının başlangıç noktasıdır, dolayısıyla bunların takip edilmesi, Güneş’teki patlama olaylarının tahmin edilmesine ve bunlara uyum sağlamaya yardımcı olabilir.