NASA açıkladı: "Uzayda mahsur kalmadılar ama henüz dönmeyecekler"

NASA ve Boeing, Boeing'in uzay aracı Starliner ile uzaya çıkan, ama sorunlar sonrasında bir türlü geri dönüş yapamayan astronotların UUİ'de mahsur kalmadığı konusunda ısrar eden bir açıklamada bulundu.

NASA açıkladı: "Uzayda mahsur kalmadılar ama henüz dönmeyecekler"

NASA ve Boeing, mürettebatına Dünya'ya geri dönme izni vermeden önce Starliner uzay aracının iticileriyle ilgili sorunları daha iyi anlamak için önümüzdeki birkaç hafta boyunca çeşitli testler yapacak. Ancak, Cuma öğleden sonra düzenlenen basın toplantısında yetkililer, astronotlar Butch Wilmore ve Suni Williams’ın Uluslararası Uzay İstasyonunda “mahsur kalmadıklarını” önemle belirtti. NASA’nın Ticari Mürettebat Programı yöneticisi Steve Stich, “Eve dönmek için acelemiz yok” dedi.

Starliner, başlangıçta toplam 10 gün sürmesi planlanan bir uçuş testi için 6 Haziran’dan bu yana UUİ’ye kenetlenmiş olarak bekliyor. Ancak uzay aracı, yörüngedeki laboratuvara yaklaşırken beş iticisiyle ilgili sorun yaşadı ve bilinen bir helyum sızıntısının daha da kötüleştiği görüldü. NASA ve Boeing, o zamandan beri sorunları değerlendirmek için ortak bir çalışma yürütüyor. Kurumların temsilcileri, Cuma günü yapılan açıklamada dönüş uçuşu için henüz bir tarih belirlemediklerini ve bunun yerine yer testleri tamamlanıp tüm analizler tamamlanana kadar bekleyeceklerini söyledi. New Mexico’daki White Sands Füze Menzilinde gerçekleştirilecek ilk itici testlerinin Salı günü başlaması bekleniyor.

Başlangıçta Starliner’ın pillerindeki kısıtlamalar nedeniyle UUİ’de maksimum 45 gün kalabileceği belirtilmişti ancak Stich, konferans sırasında bu pillerin uzay istasyonu tarafından şarj edildiğini, dolayısıyla bu sürenin uzatılabileceğini söyledi. Stich, “Butch ve Suni’nin uzayda mahsur kalmadıklarını açıkça belirtmek istiyorum” dedi ve devam etti: “Onları Starliner ile geri getirmeyi ve doğru zamanda evlerine geri döndürmeyi planlıyoruz.

Yetkililer, Starliner’ın UUİ’ye yanaşmış durumdayken iyi performans gösterdiğini ve aracın, acil durumlarda gerekirse astronotları eve getirmek için cankurtaran filikası olarak kullanılabileceğini söyledi. Boeing Ticari Mürettebat Programı Başkan Yardımcısı ve program yöneticisi Mark Nappi ise, Stich’in yorumlarını yineleyerek “UUİ’de mahsur kalmadık, mürettebat herhangi bir tehlikede değil ve Suni ile Butch’u Dünya’ya geri getirmeye karar verdiğimizde bir risk artışı bulunmuyor.