MWC 2010: Cepler, uygulamalar ve Win Mobile

MWC etkinliği bugün başlıyor: CHIP Online ile 2010'un cep bombalarına şimdiden göz atın...

Müthiş cep sürprizleri

Yaşasın Barselona! Bugün başlayacak olan Mobile World Congress ile bu senenin en şık cep telefonlarını görme şansına ulaşacağız. Nokia, HTC, Sony Ericsson, Samsung ve diğerleri yeni cep telefonlarını bu etkinlikte tanıtacak. CHIP Online daha şimdiden sizi ne tür yeniliklerin bekleyeceğine dair ön bilgi veriyor.

Barselona'daki Mobile World Congress (MWC) etkinliğinin başlamasına saatler kala dedikodu mutfağı şiddetle kaynıyor. Örneğin Motorla Zepelin ve HTC Legend gibi Android cep telefonları üzerinde çokça dedikodu yapılıyor. Aynı şekilde uzmanlar 12 Megapiksel Nokia N87 ve RIM Blackberry Magnum'un da tanıtılmasını bekliyor. Yüzde 100 kesin olan bir şey var: Samsung, bada-OS kullanan ilk cep telefonunu bu etkinlikle tanıtacak. Windows Mobile 7 yüklü akıllı telefonlar da Barselona listesinde yer alıyor. Yazılım devinin ilk Zune cep telefonunu çıkarıp çıkarmayacağı konusunda da büyük bir heyecan var; keza Google'ın Nexus One Paroli'si için de aynı durum geçerli.

Cepler, eğilimler, hizmetler
Android ve dokunmatik cep telefonları gibi güncel eğilimlerin yanında hizmetler ve uygulamalar da Barselona'nın odak noktası olacak. Bir sonraki mobil internet tekniği LTE ve Qualcomm'un hızlı işlemcileri de bu etkinlikte ilk kez umuma açılacak.

Kısa bir ön bakış
CHIP Online MWC ön bakış resim galerisi ile sizi küçük bir MWC turuna davet ediyor. İlerleyen sayfalarda ise potansiyel cep telefonu hitleri, eğilimler ve yeni hizmetler hakkında tüm detayları bulabilirsiniz.

Cep telefonu şovu: Nokia, HTC, Samsung... (1)

Cep telefonu şovu: Nokia, HTC, Samsung... (1)

İnternette haftalardır MWC'de tanıtılması muhtemel cep telefonları hakkında dedikodu yapılıyor. Dedikodusu yapılan ceplerin yanında elbette kısa bir süre önce tanıtılan cep telefonları da vitrinler süsleyecek.

Cep telefonu şovu: Nokia, HTC, Samsung... (1)Nokia N87 12MP
Nokia, MWC sahnesini boyut bakımından küçük tutsa da Finlandiyalılar yeni ceplerle karşımıza çıkacak. Bu yelpazenin içinde olması muhtemel ceplerden biri de N87 12MP. Gerçi Nokia, YouTube'da potansiyel 12 Megapiksel cep telefonuyla ilgili çıkan videoyu telif hakkı yüzünden kilitletti, ama yine de piksel canavarını varlığını doğrulayan birçok resim ve gizli firma dokümanı internette dolaşmaya devam ediyor. Bu dokümanlara göre kamera Carl Zeiss mercek kullanıyor ve Xenon flaşa sahip. Çift kızaklı cebin 3,2 inç ekranı, çoklu dokunmatik ekranının da olacağı söyleniyor. Aynı zamanda 16 GB dâhili bellek ve 600 MHz işlemci de belgelenmiş.

Cep telefonu şovu: Nokia, HTC, Samsung... (1)HTC Incredible
Şurası kesin ki HTC yeni bir Android ceple karşımız çıkacak. Şu sıralar web'de harıl harıl dedikodusu yapılan tüm HTC cihazların etkinlikte tanıtılıp tanıtılmayacağı ise birkaç saat içinde belli olacak. Hitler arasında Android tabanlı Incredible olabilir. Pocketnow.com web sitesine göre HTC Incredible yeni Androdi 2.1 platformuna ek olarak üreticiye has Sense arabirimini de kullanıyor. Teknik detaylar arasında AMOLED ekran, LED flaşlı dijital kamera ve 256 MB RAM var. İddialara göre kasanın içinde 1 GHz Snapdragon işlemci çalışıyor.

Cep telefonu şovu: Nokia, HTC, Samsung... (1)Samung S5620
Bu artık resmileşti: Samsung S5620 isminde yeni bir dokunmatik cep sunacak. Dokunmatik ekran 3 inç büyüklüğünde; kullanıcı arabirimi olarak birçok kişiselleştirme imkânı ve üç farklı ana ekran sunan TouchWiz devreye giriyor. Cihaz WLAN ve HSDPA üzerinden internet gezintileri yapılmasını mümkün kılıyor. GPS alıcı, Wisepilot navigasyon yazılımı ve 3,2 Megapiksel kamera da kasanın altında yer alıyor. S5620'de microSD kartlar için slot girişi, müzik çalar ve radyo da unutulmamış. Cihaz bu ay içerisinde yaklaşık 260 Euro'ya satışa sunulacak.

Cep telefonu şovu: Nokia, HTC, Samsung... (2)

Cep telefonu şovu: Nokia, HTC, Samsung... (2)

Microsoft Pink / Zune Phone
Cep telefonu toplulukları aylardır Microsoft'a has bir cep telefonu hakkında tartışıyor. AllThingsDigital.com'da çıkan bilgilere göre Pink ismindeki proje Barselona'da görücüye çıkabilir. İnternet haberlerine göre Pink Phone Microsoft'un Zune medya çalarına çok benziyor; keza bu yüzden Zune Phone olarak da adlandırılıyor. İddialar cihazın yeni Windows Mobile 7 platformunun Media Edition sürümü ile çalışacak. Cihazın olası donanım özellikler arasında 5 Megapiksel kamera ve Nvidia Tegra grafik yongası var. Bu yonga sayesinde 720p HD video oynatım desteği ve HDMI çıkışı sağlanabilecek. Microsoft, Pink Phone ile Google konseptini aynen takip ediyor: Arama motoru devi de kendi ismini kullanarak bir cep telefonu çıkardı.

Cep telefonu şovu: Nokia, HTC, Samsung... (2)Sony Ericsson Robyn
Önümüzdeki haftalarda Sony Ericsson'un Android tabanlı cebi Xperia X10'un çıkmasını bekliyoruz. Şimdiyse gsmarena.com'da bu cebin bir mini-sürümü ortaya çıktı. Siteye göre cihaz, X10'un büyük ölçüde sadeleştirilmiş bir sürümü olacak ve Robyn kod adını taşıyacak. Abisi Xperia X10 gibi o da Google Android platformunu kullanacak. Aynı şekilde Robyn de üreticiye has Timescape ve Mediascape uygulamalarını destekleyecek. Robyn'in de 8,1 Megapiksel kamera, WLAN ve HSDPA desteği sunup sunmayacağı ise henüz belli değil. Lâkin belli olmaz belki de MWC'de resmi bir sunumu yapılır.

Mobil OS: Android, Symbian, bada, Win Mobile 7

Mobil OS: Android, Symbian, bada, Win Mobile 7

Acaba yakında kullanıcılar cep telefonlarını üreticiye göre mi, yoksa işletim sistemine göre mi seçecek? Belli ki eğilim bu yönde; zira Google ve diğerleri boşu boşuna kendi açık kaynak platformlarını geliştirmiyor.

Mobil OS: Android, Symbian, bada, Win Mobile 7Açık kaynak platformlar her zaman daha fazla rağbet görüyor. Yeni cep telefonu teknikleri temeli oluşturuyor: Örneğin gittikçe daha da olgunlaşan AMOLED ekran tekniği 3D oyun oynamak içi ideal olabilir. WLAN veya HSPA gibi veri aktarım teknikleri yahut çoklu işlem yapmayı mümkün kılan iyileştirilmiş işlemci gücü de bu tekniklere örnek olabilir.

Google, Apple'a karşı
Apple (aynı Palm gibi), MWC'de sahneye çıkmaya değer vermiyor ve böylece etkinlik alanında rakip platformlara daha fazla yer sağlamış oluyor. Google da katılmıyor; fakat cep telefonu üreticileri onun yerini fazlasıyla dolduruyor. Sonuçta çoğu üretici birçok yeni Android tabanlı cep telefonu tanıtacak.

Daha fazla açıklık
Neredeyse tüm Nokia cep telefonlarının temel aldığı Symbian platformu da artık geliştiricilere tamamıyla açıldı. Bunu anlamı gelecekte bizi heyecan verici araçların ve hizmetlerin beklemesi oluyor. Samsung yeni, açık kaynak işletim sistemi bada ve buna ait uygulama mağazası ise uygulama pastasından büyük bir dilim almak istiyor. Burada da slogan aynı: Arabirimin çok basit ve sezgisel bir biçimde kullanılacağı ve birçok kişiselleştirme imkânı sunacağı iddia ediliyor. Bada, Samsung'un cep telefonlarında kullanılacak. Örnek bir model ise MWC'de tanıtılacak.

Sergi salonlarının birinde Microsoft'un yeni cep telefonu işletim sistemi Windows Mobile 7 başlangıç yapacak. Tüm detayları ve uygun cep telefonlarını da içeren resmi bir sunum bekleniyor.

Mobil hizmetler: Sosyal ağlardan navigasyona kadar

Mobil hizmetler: Sosyal ağlardan navigasyona kadar

Şık cihazlar ve işletim sistemleri MWC'nin tanınan sadece iki ayağını temsil ediyor; fakat bu ikisinin birleşimi üçüncü ayağa geçişi sağlıyor: Makalemizin son durağı cep telefonu hizmetleri oluyor.

Mobil hizmetler: Sosyal ağlardan navigasyona kadarKonuşmak, yazışmak, arkadaş bulmak: Twitter veya Facebook gibi sosyal hizmetler cep telefonu dünyasının olmazsa-olmazları arasına girdi. Web'de kendini tanıtma arzusu yeni gelişmelerinin yönünü belirleyen çıkış noktası oluyor. Örneğin GSM hizmet sağlayıcılarının dünya çapındaki endüstri topluluğu Rich Communications Suite, anında mesajlaşma ve MMS konseptlerini birleştiren yeni bir hizmet duyurdu.

Yerelleştirme ve navigasyon
Ama ilerleme kaydeden tek şey iletişim değil. Daha fazla Google Maps, daha fazla yol planlama, daha fazla rehber, daha fazla... Mekâna bağlı hizmetler (Location Based Services, kısaca LBS) artık arabaların içine giriyor ve MWC etkinliğinde görücüye çıkıyor. Mesela Navigon, Android tabanlı cep telefonları için MobileNavigator uygulamasını dağıtmayı planlıyor. Nokia ise bir süredir seçili S60 cepleri ücretsiz pilota dönüştüren Ovi Maps 3.3 uygulamasını sahneye çıkaracak.

Bunların dışında mobil güvenlik alanında da bazı atılımlar olacak: Artık cep telefonu üzerinden alışveriş yapmak deveye hendek atlatmak anlamına gelmeyecek. Cep telefonlarına has internet tarayıcıları hem kullanıcılar hem de geliştiriciler tarafından çokça rağbet gören araçlar haline geldi. MWC etkinliğinde iPhone'a has Opera Mini tanıtılacak ve yakında Android ceplerde de çalışacak olan mobil Firefox da ilgi odağı olacak. Bunların dışında sıra dışı nitelikte heyecanlı ve pratik uygulamalara da rastlanabilecek.

Okuyucu Yorumları