"Muz kıyameti" geliyor!

Muzsuz bir dünyada yaşamak nasıl olurdu? Eğer korkulan "muz kıyameti" büyümeye devam ederse, yakın gelecekte bu deneyimi yaşamak zorunda kalabilirsiniz.

"Muz kıyameti" geliyor!

Bilim insanları, dünyanın en sevilen ve belki de en besleyici meyvesi muzlar hakkında kötü bir haber verdi. Bilim insanlarına göre, bir mantar türü muz ağaçlarına dadanmış durumda ve hızla da yayılıyor. Bu durum devam ederse yakın gelecekte muzsuz bir dünyada yaşama riskimiz görünüyor.

Nature Microbiology dergisinde yayımlanan bilimsel çalışma, durumun çok ciddi olduğunu da ortaya çıkardı. Pastalarımıza, sütlerimize, tatlılarımıza malzeme olan muzların Fusarium oxysporum cubense (Foc) tropikal ırk 4 (TR4) adı verilen bir mantarın saldırısına uğradığı anlaşılıyor. Bu patojen muzlarda, bildiğimiz en zararlı bitki hastalıklarından biri olan, Fusarium solgunluğu (FWB) hastalığına neden oluyor.

Panama hastalığı olarak da bilinen FWB, mantar bitkiye köklerden girdiğinde, damar sistemini işgal ettiğinde ve meyveye su ve besin akışını engellediğinde ortaya çıkıyor. Bu da bitkinin solmasına ve sonunda ölmesine neden oluyor.

Dolayısıyla, bu mantarın yayılması durdurulamazsa, dünyadaki muz ağaçları bir süre sonra yok olacak.

Daha önce yaşanmış senaryo

Aslında bu salgın dünyadaki ilk muz mantarı salgını değil. Bugün yediğimiz muz türü, büyükanne ve büyükbabalarınızın yediği muzla aynı değil.

1950'lerdeki ilk Fusarium salgınının kurbanı olan eski nesil muzlar o dönemde yok oldu. Bilim insanları bu felaketten sonra farklı bir tür muz geliştirerek yeniden muz ağaçları yeşertmeyi başardılar. Ancak aynı şeyin yeniden yapılabileceğinin garantisi olmadığı gibi, yeni geliştirilen muzları eskileri gibi seveceğimizin garantisi de yok.

Şu sıralar manavdan muz alırsanız, tadını çıkarmaya bakın. Hatıra olarak da muz yerken fotoğraflar çekmek isteyebilirsiniz, ileride torunlarınıza, "bakın böyle sarı, uzun bir meyve vardı" diye gösterme şansınız olur.