MS'in patent açıklamasına Linux'tan cevap

Microsoft'un açık kaynak ve patent açıklamasına Linux cephesinden cevap var. Bu bir savaş ilanı mı?

MS savaş istemiyorsa...

Microsoft'un çiçeği burnunda patronu Steve Ballmer'ın geçtiğimiz günlerde yaptığı "Linux sağlayıcıları 200'den fazla Microsoft patentini ihlal ediyor" açıklaması, söylentileri de beraberinde getirdi. Her ne kadar ortada elle tutulur bir kanıt ya da sert bir açıklama olmasa da, Microsoft'un açık kaynak geliştiricilerine patent ihlali davası açabileceği bile konuşulur oldu.

Canonical'ın kurucusu Mark Shuttleworth ise, bu iddialara temkinli yaklaşan isimlerden biri. Ona göre Microsoft'un Linux geliştiricilerini dava etmesi hiç de beklenen bir durum değil ve yazılım devi büyük bir savaş istemiyorsa böyle bir hamleye asla kalkışmaz. Shuttleworth, Microsoft'un savaş istemediğinden emin olduğunu da sözlerine ekledi.

Ubuntu distribütörlüğünü yapan Canonical'ın kurucusu Mark Shuttleworth'e göre eğer Microsoft bir savaş istemiyorsa açık kaynak geliştiricilerini dava etmeye kalkışmayacak.

24 Temmuz'daki O'Reilly Açık Kaynak Toplantısı'nda konuşan Shuttleworth, Microsoft'un açık kaynak yazılımcıları patent konusunda dava etmeyeceğini düşündüğünü belirtti. Shuttleworth'e göre böyle bir durumda ortalık çok karışabilir.

Canonical'ın yazılımcılarla telif hakkı anlaşmaları olduğunu belirten Shuttleworth, GPL3'ün yasal iddialar konusunda koruma sağlayacağını söyledi.

Diğer tepkiler...

Diğer tepkiler...

Aynı gün konuşan Open Invention Network'un yöneticisi Keith Bergelt de patentlerin tehlikelerinden bahsetti. Patent yasalarının açık kaynak ve Linux yazılımcılarına karşı kullanılabileceğini belirten Bergelt, amaçlarının patentlerin yazılım dünyasındaki etkilerini azaltmak olduğunu söyledi. Open Invention Network patent satın alıp bu patentlerin lisansını açık kaynak yazılımcılara veriyor.

Patentlerin etkilerini azaltma konusunda çalışan tek kurum OIN değil. Linux Foundation ve Software Freedom Law Center da bu konuda çalışmalarına devam ediyor.

Okuyucu Yorumları
Yorum yapmak için tıklayınız
Ziyaretçi
"bence para akışı olduğu sürece çok güzel ürünler ortaya çıkabilir"sadece sizin düşünceniz. bakınız linux. ortada para akışı yok ama inanılmaz güzel işletim sistemi var. demek ki insanlar oturup insanlık için katkım olsun demesi yetiyormuş. ütopya dediğiniz şey gerçek. ve bunu sürdürmek için çaba gösterenler olduğu sürecede gerçek olacak. paranın ve tekelciliğin hüküm süremediği tek gerçekliktir linux. o yüzden katkısını esirgemeyen bütün linux gönüllülerine teşekkürler. siz bazı şeylere yenilmeyip ayakta kaldınız ve kalacaksınız. adınız her an hatırlanıyor ve saygıyla anılıyor. siz paranın esiri olmuş toplumlara yol gösteriyorsunuz ama birçoğu anlaşılmıyorsunuz. tabi ki büyük insanların büyük fikirleri yaşadıkları dönemlerde anlaşılamazlar. yıllar sonra değeriniz herkes tarafından anlaşılacak. örnekler: ATATÜRK, bilimadamları ...vb gibi zamanında kimseler tarafından anlaşılmamış daha sonra tarihte adları hep varolmuş ve olacak.
Yanıtla
Ziyaretçi
"Bakınız yazılımda bir üründür, tıpkı bir mikroişlemcinin de ürün olduğu gibi, İntel ile AMD arasındaki rekabet ve son kullanıcıya yansıyan kalite ve fiyat indirimleri, aynen işletim sistemlerinde de yaşanabilir. Bu sektör para ile dönen bir sektör, bedeli olmalıdır, her zaman free ve açıkkaynak olması ve böyle sürmesi ütopyadır, gelişme olmaz, Linux felsefesinin halen böyle olması kutsal bir yasa değil heralde tabi ki değişen şartlara göre oda değişebilir, bir veya bir kaç büyük linux dağıtımı olduğunu düşünün ücretli olsun ve bunlar microsofta alternatif olabilir ve bence para akışı olduğu sürece çok güzel ürünler ortaya çıkabilir, bir şeyin ücretli olması (tekelci olmamak ve fahiş olmamak şartıyla) kötü bir şey değildir"doğru... ama donanım için paralar harcanmak zorundadır, yazılım için ise yazılımcının rızası (ben bunu ücretsiz dağıtacağım demesi) yeterli olacaktır - gelişmede olur yeter ki birileri bu yazılımı geliştirmek istesin -. elbette ortada çaba var hiçbir zaman ücretsiz olsun denmiyor. hakkı neyse verilsin diyoruz. tekelci olmamak ve fahiş olmamak şartıyla dediniz ya ms tekellinde kalarak yazılım üreticiler olmasın mesela linux içinde bir şeyler yazsınlar. parayla da satsınlar. sanki win kullanılsın diye yapıyorlar ama ben linux kullanıcısı olarak bu durmundan hoşlanmıyorum ve bu tavırlarını tasvip etmiyorum. madem bizim tarafımızdan rekabet olsun isteniyor o zaman win harici işletim sistemlerinin kullanımını artırıp 3. parti yazılımcıların dikkatini çekmek zorundayız. bu sebeptendir ki linux kullanıp, 3. parti yazılımcılarını desteklemiyorum. ta ki onlar bizi anlayana dek.
Yanıtla
Ziyaretçi
Bakınız yazılımda bir üründür, tıpkı bir mikroişlemcinin de ürün olduğu gibi, İntel ile AMD arasındaki rekabet ve son kullanıcıya yansıyan kalite ve fiyat indirimleri, aynen işletim sistemlerinde de yaşanabilir. Bu sektör para ile dönen bir sektör, bedeli olmalıdır, her zaman free ve açıkkaynak olması ve böyle sürmesi ütopyadır, gelişme olmaz, Linux felsefesinin halen böyle olması kutsal bir yasa değil heralde tabi ki değişen şartlara göre oda değişebilir, bir veya bir kaç büyük linux dağıtımı olduğunu düşünün ücretli olsun ve bunlar microsofta alternatif olabilir ve bence para akışı olduğu sürece çok güzel ürünler ortaya çıkabilir, bir şeyin ücretli olması (tekelci olmamak ve fahiş olmamak şartıyla) kötü bir şey değildir
Yanıtla
Ziyaretçi
linux temel felsefesinde her uygulamanın kullanıcıya özgürce ulaştırılması yatar .patent alarak yapabilirsiniz. ama birçok dağıtım sadece özgür olan uygulamalarıyla geliyor. bunlara patent ödeyip getirmek işletim sistemini paralı yapmak demektir ki bunu ben dahil birçok kişinin isteyeceğini sanmıyorum. kaldı ki daha büyük bir sorun patenti alınan uygulamaya desteğin bir şekilde kesilmesidir ki bu da linux felsefesine ters. linux işletim sisteminde destek verilmeyen bir uygulama olması gülünç olur. bu yüzden linux işletim sistemleri genelinde özgür yani geliştirilmesi ve desteği hiçbir zaman durmayacak uygulamaları seçer. inşallah anlatabilmişimdir. saygılarımla
Yanıtla
Ziyaretçi
Son 1.5 yıldır linuxla haşırneşir oldum, beni esir aldı, gnomeye bayıldım, linux yazılımcıları ve kullanıcılarını saygıyla selamlıyorum, fakat maalesef windowsa döndüm lisanslı vista satın aldım, bunun birden fazla nedeni var ayrıntıya girmeden sadece tek bir örnek vereceğim ; bence linux felsefesini birazcık değiştirmeli ve örneğin önemli bazı multimedia patentlerini satın alarak entegre etmeli ve kullanıcıya öylece ulaştırmalı, atıyorum bi ubuntu 25-30 $ civarında satılmalı, son kullanıcı da telif haklarını ihlalmi ediyoruz kaygısı duymadan rahatça kullanabilmeli, herkese saygılarımla
Yanıtla
Listelemeye Devam Et