Moderna ve Merck tarafından ortak geliştirilen deneysel bir mRNA kanser aşısının Faz II denemesinde başarılı olduğu bildirildi. Şirketlere göre, immünoterapi ile birlikte aşı uygulananların kanserlerinin geri dönme veya ölme olasılıkları sadece immünoterapi alanlara göre %44 daha az. Bulgular mRNA aşılarının kansere karşı etkili bir araç olabileceğini ve Faz III denemelerinin başlayacağını gösteriyor.
Merck ve Moderna, Faz IIb çalışmasının sonuçlarını açıkladı. Çalışma, tümörleri cerrahi olarak tamamen çıkarılan ilerlemiş melanomlu 157 hastayı içeriyordu. Bu hastalar, yaklaşık bir yıl boyunca tedavi gören rastgele iki gruba ayrıldı. Bir gruba düzenli olarak bağışıklık hücrelerinin belirli kanserleri daha iyi tanımasına ve öldürmesine yardımcı olan laboratuvar yapımı bir antikor olan Merck'in Keytruda infüzyonları verildi. Diğer gruba Keytruda ve mRNA-4157/V940 adı verilen aşı adayının toplam dokuz dozu verildi.
Aşı ve immünoterapi kombinasyonu, bildirildiğine göre araştırmacılar tarafından belirlenen birincil hedefi başardı. Keytruda ve aşı beraber uygulanan hastalarda kanser nüks ve ölüm birleşik riskinin %44 azaldığı bildiriliyor.
Moderna CEO'su Stephane Bancel yaptığı açıklamada, "bugünkü sonuçlar, kanser tedavisi alanı için son derece cesaret verici. mRNA, COVID-19 için dönüştürücü oldu ve şimdi, şimdiye kadar ilk kez, mRNA'nın kanser tedavisindeki sonuçlar üzerinde bir etkiye sahip olma potansiyelini gösterdik” dedi.