MP3 ve MP4: Aslında o kadar farklılar ki...

Çoğu zaman birbirine karıştırılan bu iki dosya formatı aslında o kadar farklılar ki...

MP3 mü, MP4 mü?

MP3 çıktığı günden bu yana popülerliğini sürdüren, gelişen başarılı bir format.

Yıllarca müzikte standart olan bu formata, günümüzde sayısız alternatif mevcut. Göze çarpan ve isim benzerliği olan bir standart ise MP4. Peki nedir bu MP4? MP3'ün bir sürüm sonraki hali mi?

MP4, isim benzerliğine karşın MP3'ün devamı değil. MP3 ve MP4'ün hikayeleri oldukça farklı.

MP3

MP3, MPEG-1 Audio Layer 3'ün kısaltmasıdır. Ses dosyasıdır ve bir sıkıştırma algoritması kullanarak dosya boyutunu oldukça küçük tutar. Ancak kullandığı bu algoritma kayıplıdır.

İnsan kulağının duyamadığı düşük ve yüksek ses frekanslarını, dönüştürme esnasında kaydetmez ve böylece büyük miktarda yer kazanır. Ses kalitesinde de belirgin bir düşüş olmaz.

Sıkıştırılmamış ses dosyaları oldukça büyüktür, en iyi örnek de WAV ses dosyalarıdır. Ses oldukça karmaşık bir yapıdadır, pek çok farklı frenkansta ses vardır. Bu frekansları dijital hale getirince ortaya büyük bir dosya çıkar. 128 kbit/s bir MP3 dosyası, sıkıştırılmamış WAV'ın 11'de biri boyuttadır.

...Ve MP4... İkinci sayfada...

MP4 formatının özellikleri ve farkları

MP4 formatının özellikleri ve farkları
MP4 bir codec değil container'dır

MP4
MP4, MPEG-4 Part 14'ün kısaltmasıdır. MP4'ün temel aldığı MPEG-4 Part 12 ise Apple'ın MOV dosya türünü temel alır. MP3 bir algoritmadır ama MP4 bir depo (Container) formatıdır. İçinde ses ve video barındırabilen bir standarttır. İçerisine farklı codec'lerde medya konulabilir. Böylece farklı cihazlar tarafından açılabilir.

MP4 genellikle taşınabilir medya oynatıcılar tarafından kullanılır. İnternet üzerinden de stream edilebilir. Kendi codec'i olmadığı için farklı codec'ler kullanılır. En popüler olanlar arasında Advanced Audio Coding, yani AAC yer alır.

MP4 dosyaları içerisinde altyazılar da depolanabilir hatta içindeki ses dosyaları MP3 olarak da sıkıştırılmış olabilir.

Okuyucu Yorumları