MP3 lisansı 1.5 milyar dolar!

Bir Fransız firmasının MP3 formatının patenti için Microsoft'a açtığı dava sonuçlandı.

MP3 adı 1.5 milyar $

Microsoft, sahip olmadığı MP3 lisansları nedeniyle Alcatel-Lucent adlı firmaya 1.5 milyar dolar ödemek durumunda. Bu ABD'nin Kaliforniya eyaletinde San Diego'daki bir bölge mahkemesinin kararıyla belirlenmiş bir rakam.

Alcatel-Lucent MP3 patentlerini elde ettikten sonra yeni davalarla da karşımıza çıkacak. Bu kararın teknolojilerinin bir kısmında MP3 formatını kullanan daha yüzlerce firmayı etkilemesi bekleniyor. Bunlar arasında Apple, Hewlett-Packard (HP), Intel ve Yahoo! gibi büyük firmalar da bulunuyor. Microsoft'un bu karar karşısında gerekli yasal prosedürleri izlemesi bekleniyor.

Alcatel-Lucent, Windows Vista'da kullanılan Windows Media Player'da MPEG-1 Audio Layer 3 (veya bilinen adıyla MP3) teknolojisinin kendilerine ait olduğunu iddia ediyor. Öte yandan Microsoft'un Fraunhofer Institue ile yapılmış bir MP3 lisans sözleşmesi zaten bulunuyor. Fraunhofer, Bell Labs ile birlikte bir süre önce, Lucent Technologies için MP3 ses sıkıştırma teknolojileri üzerinde çalıştığı ve Alcatel'in bu firmayı geçen sene satın aldığını da belirtelim.

Okuyucu Yorumları