Mona Lisa, tarihte belki de kopyası en çok üretilmiş, gizemlerle dolu eserlerden birisidir. Fakat daha önce onu hiç bu kadar küçük boyutlarda görmemiştik...
Nanoteknik kullanmak sureti ile ortay çıkartılan yeni Mona Lisa portresi, sadece 30 micron'dan oluşturuldu ve bu da bir insan saçı kalınlığının üçte birine denk gelmekte. Georgia Tech'den bir ekibin ortaya çıkardığı bu minik eserde, atomik mikroskop tüm oluşumun temelinde bulundu. Kullanılan teknik ise termokimyasal Nanolitografi ya da kısaca TCNL olarak isimlendirildi.
Minik Lisa portesinin üzerindeki her bir 125 nanometrelik piksel, bağımsız bir kimyasal reaksiyona sahip. Kullanılan teknik sayesinde araştırmacılar, her bir nokta için yaratılan molekülleri, her bir piksele dağıtma konusunda istedikleri gibi hareket edebildiler ki kullanılan tekniğin en önemli noktası, bu moleküller üzerine uygulanan ısının kontrol edilebiliyor olmasıydı. Resimde bulunan gri ve tonlarına daha fazla ısı verildiği gibi diğer parçalar da benzeri bir şekilde ortaya çıkartıldı ve sonuç olarak tüm pikseller bir araya getirilerek Leonardo da Vinci'nin en çok bilinen eserinin mikronluk versiyonu ortaya çıktı.
Araştırmacılara göreyse, mikroskobik sanat, TCNL'yi kullanmak sureti ile inanılması güç noktalara kadar gelişebilecek bir teknik. Birbirinden farklı moleküllere yatay birleşme sağlayarak elde edilen bu minik ölçek, yakın zamanda nanoscale üretimlerde kullanılacak uygulamaların da bel kemiği olacak.