Mobil platformlar için virüs taraması, veri koruma uygulamaları yayınlayan Lookout, mobil tehditlerin yükselişte olduğu konusunda uyardı. Lookout'un açıkladığı ülke bazındaki veriler, mobil tehditlerin Türkiye'deki durumu hakkında da önemli bilgiler verdi.
Lookout'un uyarısı, özellikle Android kullanıcılarını ilgilendiriyor. Zira platformda sene başında zararlı bir uygulamaya rastlama ihtimali yüzde 1 iken, bu oran bugün yüzde 4'e kadar yükselmiş bulunuyor. Şirket, şimdiye dek 1.000 uygulamanın üstünde zararlı uygulama keşfetmiş.
Lookout'un 2011 yılı zararlı bulaşma olasılığı grafiğine baktığımızda (yukarıdaki grafik), ülkemizdeki durumun Rusya, Çin ve Kuzey Amerika'dan daha iyi olduğunu görüyoruz. Yani Lookout'a göre ülkemizdeki zararlı bulaşma oranları, en düşük seviyelerde seyrediyor.
Lookout ortak kurucusu ve CTO'su Kevin Mahaffey, "PC'lerde 15 sene süren işin, ceplerde 2 sene sürdüğünü; 2012'de mobil zararlı işinin kârlı bir hale gelmesini beklediklerini" söylüyor.
Olta saldırılarındaki durumumuz biraz farklı
Olta saldırılarının da arttığına dikkat çeken Lookout, cep telefonu kullanıcılarının bu tür bir web sitesine rastlama olasılığının yüzde 36'ya yükseldiğini söylüyor.
Olta saldırısı, örneğin bir bankanın web sitesinin sahte sürümünün oluşturularak bilgilerinizin toplanmaya çalışması anlamına geliyor. Hacker'lar topladıkları bu bilgilerle banka hesabınızı boşaltabiliyorlar.
Lookout'un "2011'de cep telefonlarında güvensiz bağlantılara tıklama olasılığı" grafiğine göre ise bunlara en çok tıklayan ülkeler arasında ABD, Alaska, Finlandiya ve Japonya var (tıklama oranı yüzde 35'in üzerinde). Türk kullanıcılar ise grafiğe göre yüzde 10-15 oranında sahte bağlantılara tıklayabiliyor.
Buradan çıkan sonuç ise özetle cep telefonlarında zararlı uygulamalardan bir şekilde uzak durduğumuz, ancak sahte bağlantılara daha çok tıkladığımız oluyor.