Mobil Gigabit Nedir? İşte Bilmeniz Gerekenler

Son zamanlarda sıkça duyduğumuz mobil gigabit nedir? Telefonların internet bağlantısını ne kadar hızlandıracak?

Mobil gigabit nedir?

"Gigabit telefon" terimini son zamanlarda duymuş olabilirsiniz. Samsung'un Galaxy S8 tanıtımında sıkça anılan bu özellik, ilk olarak Galaxy S8'le geldi. Bu özellik, Sony'nin Xperia XZ Premium'unda ve diğer üst seviye telefonlarda da bulunacak.

Burada Gigabit ile aktarım hızından, tam olarak 1.000Mbps hızdan bahsediliyor. Bu son teknoloji, "carrier aggregation" ve 4x4 MIMO gibi yöntemlere rağmen oluşan dijital trafik sıkışıklığını aşmak üzere 256QAM'yi kullanarak aktarım hızını artırıyor. Aggregation'ın şerit sayısını artırdığını, 4x4 MIMO'nun şeritleri üst üste dizdiğini düşünürsek, 256QAM'nin bir otomobile daha fazla yolcu sığdırdığını söyleyebiliriz.

Bununla birlikte gerçek dünyada göreceğimiz hızlar, 1.000Mbps değil 100 - 300Mbps arasında olacak. Bu biraz hayal kırıklığı yaşatabilir ancak çoğumuzun evindeki internetten daha hızlı.

Bu arada gigabit'i 5G'ye karıştırmamanız gerektiğini söyleyelim. Bambaşka bir standart grubundan oluşan 5G, ayrı bir inceleme yazısını hak ediyor. Yakında hayatımıza girecek olan gigabit ise beklediğimize değdiğini gösterecek.

Okuyucu Yorumları