Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) mühendisleri, içilebilir su üretme yöntemlerimizde büyük bir değişikliğin kapısını aralamış olabilir. Bu değişiklik, su sıkıntısı çeken bölgelerin içilebilir suya ulaşmasını kolaylaştırabilecek küçük ve düşük maliyetli bir tuzdan arındırma cihazıyla geliyor.
Yeni cihaz, geçtiğimiz ay Joule üzerinde yayınlanan bir araştırma makalesinde özetlendi. Bu makaleye göre, küçük cihaz hem düşük maliyetli hem de ölçeklenebilir olduğu için, tuzlu suya erişimi olan ve şu anda su sıkıntısı çeken bölgeler için mükemmel bir seçenek olarak dikkat çekiyor.
Özellikle iklim değişikliği ve küresel ısınma gezegenimizi şiddetle etkileyeme devam ederken, yaz aylarının giderek daha da sıcak hale geldiğini muhtemelen herkes fark etmiştir. Artan sıcaklıklarla ilgili sorunun bir kısmı da önemli tatlı su kaynaklarının kuruması. Ayrıca bu su kaynakları zaten aşırı kullanım problemiyle karşı karşıya ve mühendisler ihtiyacı olan insanlara su sağlamak için alternatif yollar aramaya başlıyor.
Bu yeni düşük maliyetli tuzdan arındırma cihazı, Dünya okyanuslarında bulunan inanılmaz miktardaki suya erişmemizi sağlayarak gidişatı değiştirmeye yardımcı olabilir. Günümüzde pek çok farklı tuzdan arındırma cihazı bulunsa da, bunlar genellikle aşırı derecede pahalı. Örneğin, Meksika’da önerilen bir tesis yaklaşık 5 milyar dolarlık bir maliyete sahip. Ayrıca, bu tür cihazlar (en azından yüzbinlerce insana su sağlayacak ölçekte) inanılmaz miktarda ısıya ihtiyaç duyuyor.
MIT’deki ve Çin’deki mühendisler tarafından geliştirilen düşük maliyetli tuzdan arındırma cihazının büyük öneminin sebeplerinden biri de burada gizli. Yeni cihaz, suyun tuzdan arındırılmasına yardımcı olmak için güneş ışığını kullanıyor. Bu, elektrikle çalışan herhangi bir harici enerji kaynağına olan ihtiyacı ortadan kaldırıyor ve mühendisler, bir çanta boyutuna büyütüldüğünde bunun saatte bir galona (yaklaşık 3,79 litre) kadar su üretebileceğini söylüyor.
Bu cihazı bir fabrika boyutuna ölçeklendirdiğinizde ise, tahmin edebileceğiniz gibi, çok daha ciddi miktarlarda su sağlanabilir. Elbette cihazı bu şekilde ölçeklendirmek, büyük ölçüde termohalin adı verilen ve suyun artan ısıya tepki olarak okyanusta doğal olarak dolaşmasıyla meydana gelen benzer bir işleme dayanması sebebiyle daha fazla bilim ve matematik gerektiriyor.
Su havaya maruz kaldığında, Güneş ışığı suyun buharlaşmasına neden olur ve tuzunu geride bırakır. Bu tuz daha fazla yoğunlaştıkça su da ağırlaşır ve aşağıya doğru akmak ister. Bu, suyun tuzu reddetmesine, tuzdan arınmasına ve içme suyuna dönüştürmesine imkan tanır.