Mini masaüstü testte: Asus Eee Top 1602

CHIP Online minik masaüstü devini mercek altına aldı: İşte Asus Eee Top 1602'nin artıları - eksileri

Mini masaüstü testte

HP pahalısını üretti, Asus ise ucuzuna oynuyor: Eee Top 1602 dokunmatik ekranlı bir komple-PC. Atom-bilgisayarı denedik ve sizlere satın almaya değip değmediğini söyleyeceğiz.

Teknik detaylar daha önceden yine Asus ve MSI'dan tanınan nettop'lara çok benziyor. Sistemin kalbini Intel Atom N270 işlemci oluşturuyor. Bu Atom-modeli Diamondville-çekirdeğini baz alıyor, 1,6 GHz saat hızında çalışıyor, 512 KB'lık önbelleği var ve maksimum 2,5 vat (TDP) elektrik tüketiyor. CPU, Intel'in 945-GSE yonga setini kullanıyor. Bu set üzerindeki tümleşik grafik yongasının kendine has 128 MB belleği var. Dolayısıyla 1 GB sistem belleğinden hiçbir pay almıyor. Sabit disk 160 GB büyüklüğünde, işletim sistemi olarak Windows XP SP3 geliyor. Bilgisayar işletim sistemi başlamadan önce Splashtop isminde grafiksel bir BIOS arayüzü sunuyor. Bu arayüz üzerinden sistem yapılandırılabiliyor ve müzik dinleyebiliyor, metin görüntüleyebiliyor veya internette sörf yapabiliyorsunuz. Mini-bilgisayar 6 USB girişi, 1,3 Megapiksel webcam, bir kart okuyucu, n-Draft WLAN, Gigabit-LAN ve ses çıkışları sunuyor.

<strong>Asus Eee Top:</strong> Birçok eksiği olan dokunmatik ekranlı PC.Ortalamanın altında görünüm
TFT-ekranın sıra dışı yanı dokunmatik-yetilerinin olması. Gerçi çoklu-dokunmatik özelliği yok ama tek dokunuşlu hali bile geleneksel farenin yerine geçebiliyor. Ekranın diğer teknik özellikleri biraz zayıf: 166 Kandela'lık aydınlık değeri ortalamanın altında; bir de buna yüzde 10'luk ekran yüzeyi sapması ekleniyor. Kontrast değeri de çok düşük: 339:1 değeri notebook ekranları ve normal TFT monitörlerle karşılaştırıldığında hiç de güncel değil. Yatayda 115, dikeyde 85 derece görüş açısı sunan ekranın tepki süresi 4 milisaniye. Ekranla tümleşik olarak gelen hoparlörler ucuz kulaklıklara denk bir ses veriyor, bas tonlarına hâkim değil ve ancak YouTube gibi video portalları için yetiyor; gerçek müzik keyfi bundan çok daha farklıdır.

Tipik Atom-performansı

Tipik Atom-performansı
Dokunmak her şey değildir.

Asus Eee Top 1602'nin işlem gücü ancak Office uygulamaları için yetiyor, daha fazlasını beklememelisiniz. Mini-PC HD-içeriklerle baş edemiyor, YouTube ve daha düşük çözünürlükteki videoları sorunsuz bir şekilde gösterebiliyor. Eee Top üç farklı güç düzeni sunuyor: Enerji tasarrufu, yüksek performans ve ultra performans. Son bahsettiğimiz CPU'nun 80 MHz overclock edilmesini sağlıyor; yani "ultra" ibaresi bu ufak farkı temsil ediyor. XP işletim sistemi yüzünden bilgisayarı PCMark Vantage ile test edemedik; nettop PCMark 05'te "yüksek performans" modunda 1445 puan, "ultra performans" modunda ise 1519 puan elde etti; yani marjinal bir fark.

Ses düzeyi ve tüketimde artı puan
Eee Top, Atom sistemlerin temel ilkeleri konusunda başarı gösteriyor. Mesela sistem yüksek ve ultra performans modunda 30 - 35 vat, güç tasarrufu modunda ise 25 - 30 vat arasında güç harcıyor. PC + ekran için çok iyi bir değer. Ölçülen gürültü miktarı ortalama 0,5 sone. Böylece bilgisayarı duymak neredeyse mümkün değil.

Sonuç ve detaylı bilgi tablosu

Sonuç ve detaylı bilgi tablosu
Cihazın yandan görünüşü.

Asus Eee Top 1602 büro işleri için düşünülmüş şık, ufak bir bilgisayar; daha fazlası yok. Bunun için de dokunmatik ekrana ihtiyaç yok, keza çoklu dokunmatik zaten gereksiz. Vasatın altında ve çok ufak olan ekran TFT-taş-devrini anlatıyor. Eee Top daha büyük ve daha iyi bir monitör hak ediyordu. Bugünlerde kim 15,6 inçlik hepsi-bir-arada PC ister ki? Düşük performansı ile yaşanılabilir, zira diğer Atom-sistemler de daha hızlı değil. Sonuçta güç tüketimi ve ses düzeyindeki ölçüm değerleri ikna etmeyi başarıyor.

Eee Top daha çok dokunmatik ekranla muhatap olmayı seven ve fazla para vermek istemeyen kişilere hitap ediyor. Tasarım da şık ve iyi bir izlenim bırakıyor. Sadece bir süs objesinden daha fazlasına sahip olmak ve aynı zamanda PC ile çalışmak isteyenler daha farklı alternatiflere yönelmeli.

ASUS EEE TOP 1602'NİN TEKNİK DETAYLARI VE ÖLÇÜM DEĞERLERİ
İşlemci Intel Atom N270 (1,6 GHz)
Yonga seti Intel 945 GSE
Bellek 1024 MB DDR2
Grafik Intel GMA945
Ses Tümleşik
Sabit disk 160 GB
Optik sürücü -
1 GBit-LAN
WLAN 802.11 b/g/n-Draft
Bağlantı arayüzleri 6 x USB 2.0
Video arayüzleri VGA
Kart okuyucu 4-in-1
Ölçüm Değerleri
PCMark05 1445 puan (yüksek), 1519 (ultra)
Güç tüketimi (yüksek) 31 vat (çalışırken), 34,5 vat (yük altında)
Güç tüketimi (ultra) 31 vat (çalışırken), 34,5 vat (yük altında)
Güç tüketimi (tasarruf) 25,4 vat (çalışırken), 29,4 vat (yük altında)
Güç tüketimi (bekleme / boşta / kapalı) 1,3 vat / 0,5 vat / 0,9 vat
Ses düzeyi 0,5 sone (çalışırken ve yük altında)
Okuyucu Yorumları