Dünyanın pek çok büyük şehri trafik sıkışıklığı krizi ile boğuşuyor ve pek çok hükmet de çevre kirliliğini azaltmak için karbon emisyonunu düşürecek anlaşmalara imza attıklarından, iri yarı, dev motorlu benzinli veya dizel araçlardan kurtulmanın yollarını arıyorlar.
Bu atmosferde, yeni nesil gençlerin, otomobil tercihi olarak, mikro otomobil denilen 2 veya 3 kişilik, çok zorlasanız 4 kişinin binebileceği minik otomobilleri tercih etmeye başladığı fark ediliyor.
Bu araçlar artık aynı zamanda elektrikli olarak üretildiği için yakıt sarfiyatı çok düşük, şehir içinde park sorunu bulunmuyor, trafik sıkışıklıklarında kenardan kenardan kaçabiliyorlar ve hem ilk sahip olma maliyeti, hem de kullanma maliyeti çok düşük. Dolayısıyla gençler paralarını iri yarı otomobillerle hava basmak için tüketmek yerine borsalarda veya kripto piyasalarında, ya da ev/arazi veya ticari girişimlerde yatırım için değerlendiriyorlar.
Peki şu anda piyasada en çok ilgi gören mikro otomobiller hangileri?
Microlino
Microlino, bazı pazarlarda 14 yaşındaki çocukların bile yasal olarak kullanabileceği düşük güçlü ve aynı derecede az bakım gerektiren bir elektrikli araç olarak ortaya çıktı. .
İki çeşidi bulunan aracın en küçüğü 1950'lerin ünlü Isetta Bubble Car'ından ilham alıyor. Microlino Lite, aynı önden açılan 'buzdolabı kapısına' ve retro atasının üç tekerlekli yapısına sahip. Ancak bu defa karşımıza elektrikli bir araç var. Sadece 435 kg ağırlığındaki araç tek bir şarjla 100 km yol gidebiliyor. Aküleri ev tipi bir prizle yaklaşık 2 saatte doluyor. Şarj istasyonlarında ise dakikalar yeterli oluyor. Ayrıca menzili 180 km'ye çıkaran daha büyük bir batarya seçeneği de sunuyor.
Silence S04 Nanocar
Bu yılki Cenevre Otomobil Fuarı'nda sergilenen Silence S04 Nanocar, Silence'ın elektrikli scooter serisiyle de çalışan akıllı batarya tasarımıyla popülerlik kazandı ve anavatanı İspanya dışındaki pazarlarda hızla yaygınlaşmaya başladı.
Bu akıllı bataryalar, üzerinde tekerlek tasarımı olan büyük bir küp şeklinde. Onları bir şarj istasyonundan alıp tekerleği üzerinde çekerek, araca yükleyebiliyorsunuz. Bu sırada da boş bataryayı istasyona bırakıyorsunuz. Depozitolu gazoz şişesi gibi düşünün. Böylece aracı şarj etme süresi sadece birkaç dakika sürüyor.
S04'ün fiyatı yaklaşık 20.000 dolar ancak şirket araçlarını isteyenlere aylık ücretlerle kiralıyor. Bir ulaşım aracı olarak S04 Nanocar, saatte 80 km hız yapabiliyor. Şehir içi ulaşım için gayet yeterli bir hız. Tek bir şarjla yaklaşık 150 km de menzile sahip. Araçta, akıllı telefonlar için USB şarj cihazları, bagaj için yeterli alan bulunuyor ve araç anahtar olmadan çalışıyor, kilidi açmak için sadece bir akıllı telefon uygulaması gerekiyor. Yani araç, gençler için çok "tanıdık" bir sistem sunuyor.
Eli Zero
100 km menzil ve saatte 40 km azami hız sunan küçük Eli Zero, A noktasından B noktasına en az zahmetle ulaşmak isteyen şehir sakinlerine hitap ediyor. Bir scooter veya modep kullanmak yerine, kapalı kasası olan, otomobil konforu sunan bir araç vadediyor. Klima, hidrolik direksiyon, geri görüş kamerası, Apple CarPlay, Android Auto... Hepsi bu minik scooter'ın içinde. Araçta ayrıca Bluetooth özellikli hoparlörler, iki kişilik konforlu koltuklar, LED farlar ve şık bir anahtarsız çalıştırma sistemi de bulunuyor. Eli firması yılda yaklaşık 4.000 Zero modeli üretme kapasitesine sahip olduğunu söylüyor, ancak şu ana kadar ne kadar satış yaptığı henüz açıklanmadı.
Birò
İtalya'da üretilen Birò, küçük kişisel taşımacılığa Silence ile benzer bir yaklaşım sergileyerek modellerinde hızlı değiştirilebilir pil teknolojisi kullanıyor. Birò, aracını şu 50cc ve 125cc scooter'lara benzer performansa sahip küçük kapasiteli motosikletler gibi düşünmenizi istiyor. En yüksek hızı yaklaşık 60 km/h. Fiyatı ise yaklaşık 14.000 $. Bu da onu otomobillerden çok daha uygun bir alternatif haline getiriyor. Ayrıca dileyen kullanıcılar, aracı satın almadan, abonelik sistemiyle de ulaşım ihtiyacını karşılayabiliyorlar. Araçta ısıtmalı ön camlar, dijital bir hız göstergesi ve bir akıllı telefon tutucusu bulunuyor.