Görünene göre Microsoft AI yöneticisi Mustafa Süleyman, açık web’de herhangi bir şeyi yayınladığınız anda, bunun herkesin özgürce kopyalayıp kullanabileceği “ücretsiz içerik” haline geleceğine dair yanlış bir inanışa sahip.
Verge'de yayınlanan bir habere göre Süleyman, CNBC’den Andrew Ross Sorkin ile yaptığı görüşme sırasında “Yapay zeka şirketlerinin dünyanın fikri mülkiyet haklarını etkili bir şekilde çalıp çalmadığı” sorusuna “Halihazırda açık web’de bulunan içerikle ilgili olarak, bu içeriğin kullanımın 90’lı yıllardan bu yana toplumsal uyuşmanın adil kullanım dahilinde olduğunu düşünüyorum. Herkes onu kopyalayabilir, onunla yeniden yaratabilir, onunla çoğaltabilir. Bu "ücretsiz yazılımdır" ve deyim yerindeyse yıllardır anlayış buydu” diye cevap verdi.
Microsoft, şu anda kendisinin ve OpenAI’nin, üretken AI modellerini eğitmek için telif hakkıyla korunan çevrimiçi hikayeleri çaldığını iddia eden çok sayıda davayla karşı karşıya ve bu nedenle, bir Microsoft yöneticisinin bunun tamamen yasal olduğunu savunması şaşırtıcı olmayabilir. Ancak bu savunma sırasında kurduğu cümlenin bariz bir şekilde aşırı yanlış olmasının ne kadar kabul edilebilir olduğu tartışılabilir.
Pek çok ülkede, herhangi bir eser ortaya koyduğunuz anda bu eser telif haklarıyla korunur hale gelir. Hatta bu yüzden, oluşturulan eserlerin internet üzerinde sorunsuz bir şekilde kullanılmasını sağlamak için özel internet lisansları oluşturuldu.
Elbette buna rağmen pek çok AI şirketi, telif hakkıyla korunan içerikle ilgili eğitimin “adil kullanım” dahilinde olduğunu iddia etti ancak bu iddiaların muhtemelen hiçbiri bu kadar bariz bir şekilde sorunlu değildi.
Ayrıca, “adil kullanımın” toplumsal uyuşmaya bağlı bir şey olmadığını ve mahkeme tarafından belirlendiğini de belirtmekte fayda var.
Süleyman’ın konuşmasındaki bir diğer sorunlu nokta da, bazı internet sitelerinin eklediği, belirli amaçlar dışında verilerinin kullanılmamasını isteyen ve genellikle “robots.txt” olarak adlandırılan dosyayı içeriyordu. Süleyman, bunun bir gri bölge olduğunu bu dosyanın bulunmadığı sitelerin adil kullanım dahilinde olacağına inandığını söyledi. Ancak robots.txt yasal bir belge değil. Bir adil kullanım durumunu belirtmez, 90’lı yıllardan beri kullanılan bir toplumsal uyuşmadır ve görünene göre bazı yapay zeka şirketleri bunu da görmezden geliyor.