Microsoft, binden fazla yaptırım ihlali yaptığı iddiası nedeniyle büyük ceza ödeyecek

Microsoft, sayıları bini aşan yaptırım ihlalleri nedeniyle önemli bir ceza ödemeyi kabul etti.

Microsoft, binden fazla yaptırım ihlali nedeniyle ceza ödeyecek

Microsoft, yaptırım uygulanan Rusya gibi ülkelerdeki bireylere ve şirketlere ürün ve hizmet sattığına inanılan 1.339 ihlale ilişkin potansiyel bir hukuki yükümlülüğü yerine getirmek için 3 milyon doları aşan bir ödeme yapmayı kabul etti.

Temmuz 2012 ile Nisan 2019 arasında 1.300'den fazla dava açıldı ve Microsoft'un ABD ve İrlanda sunucularından “Özel Olarak Belirlenmiş Vatandaşlara” yazılım lisansları, etkinleştirilen yazılım lisansları ve ilgili hizmetleri sattığını iddia ediliyordu. Bu vatandaşların arasında Küba, İran, Suriye, Rusya ve Ukrayna'nın Kırım bölgesindeki kullanıcılar da bulunuyor. Teknoloji devinin, yaklaşık yedi yıl boyunca yasaklı müşterilere 12,1 milyon dolar değerinde hizmet sattığı bildiriliyor.

Tüm vakaların neredeyse %94'ünü Rusya’daki müşterilere yapılan 1.252 adet satış oluşturuyordu. Küba'da 54, İran'da 30 ve Suriye'de 3 satış daha yapılmıştı.

404,6 milyon doları aşan azami para cezasına rağmen OFAC, Microsoft'un bariz ihlalleri gönüllü olarak kendi kendine ifşa etmesi ve “ABD yaptırımlarını pervasızca hiçe saymasına” rağmen davanın vahim olmayan doğası göz önüne alındığında, bunun %1'inden daha azının yeterli olacağına karar verdi.

Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından Microsoft'un iş uygulamalarını yeniden gözden geçirip geçirmediği bilinmiyor, ancak Rus medyası Microsoft'un (ve Intel'in) bu yılın başlarında ülkedeki bazı işlerini yeniden başlattığını iddia etti.