Microsoft yeniden yarışta: IE9 ortaya çıkıyor

Microsoft, IE9 önizleme sürümüyle geçen haftaya damga vurdu. Peki IE9 neler sunuyor, ne kadar iyi?

...Ve karşınızda IE9!

Microsoft, MIX 2010 Profesyonel Geliştiriciler Konferansı'nda yeni tarayıcısı Internet Explorer 9'u görücüye çıkardı. Daha hızlı bir JavaScript motoru, HTML-5 desteği ve donanım hızlandırmalı grafik özelliğiyle Internet Explorer 9, tamamen geleceğin internet standartlarına uygun hale getirilmiş. Dilerseniz bu sayfadan önizleme sürümünü indirebilir veya Internet Explorer'ın yepyeni içeriğini keşfedebilirsiniz.

Internet Explorer takım şefi Dean Hachamovitch, konferanstaki konuşmasında yeni tarayıcının özelliklerinden şu şekilde bahsetti: Internet Explorer 9 (IE9) bundan böyle HTML5 ile gelecek olan tüm standartları destekleyecek. Firefox, Chrome, Safari ve Opera gibi tarayıcıların izlediği yolu Microsoft da takip ediyor. Ve bunun sayesinde artık kullanıcılar tarayıcılarına herhangi bir eklenti yüklemeden H.264 ile kodlanmış videoları izleyebilecek, MP3 ve AAC formatlı sesleri çalabilecekler.

Rekabetteki en büyük fark ise şu: Video oynatımı esnasında tarayıcı, ekran kartı üzerindeki kaynakları bilgisayarın işlemcisine yönlendirerek sistem kaynaklarını koruyor (GPU ile güçlendirilmiş HTML5). Bu noktada ekran kartı internet üzerinde sörf yaparken kullanılacağı için hız konusunda da büyük avantaj sağlıyor.

JavaScript'e taze kan: Chakra

JavaScript'e taze kan: Chakra
JavaScript testinde IE9 Firefox'u geride bıraktı.

IE9, JavaScript konusunda birçok iyileştirmeyle birlikte gelecek. Bu iyileştirmelerden en önemlisi ise Chakra kod adlı yeni JavaScript motorunun geliştiriciler tarafından Internet Explorer 9'a entegre edilmesi oldu. Microsoft tarafından yapılan Sunspider JavaScript benchmark testlerinde IE9, Firefox'un güncel versiyonu 3.6 ve test aşamasındaki versiyonu 3.7 Alpha 2'yi geride bıraktı, fakat Safari, Chrome ve Opera'nın geçmeyi başaramadı.

Fakat diğer JavaScript motorlarının aksine Chakra'da çok çekirdekli işlemci desteği mevcut. Yani tarayıcının ana işlemleri başka bir çekirdek üzerinde çalışabiliyorken, aynı anda JavaScript işlemleri ayrı işlemci çekirdekleri üzerinde çalıştırabiliyor.

Denemek isteyenlere özel önizleme sürümü

Denemek isteyenlere özel önizleme sürümü

Hachamovitch konuşmasında CSS3 desteği konusundaki gelişmelerden de bahsetti. IE9, yuvarlak köşeli (Border-radius) ve transparan imajları (Opacity) gösterebilecek. Microsoft tarafından yapılan açıklamaya göre IE9, Acid3 testinde şu an için 100 üzerinden 55 puan alan IE9, bunlara ek olarak Ölçeklenebilir Vektörel Grafik (Scalable Vector Graphics - SVG) ve XHTML-Parsing desteğine de sahip olacak.

Denemek isteyenlere özel "önizleme sürümü"

Internet Explorer 9 Önizleme Sürümü şimdiden bir final sürümle kesinlikle karşılaştırılmamalı. Bu nedenle tarayıcıda bir adres satırı bulunmuyor. Web adresleri ise [CTRL]+[O] tuş kombinasyonu yardımıyla açılabiliyor. Microsoft'un da belirttiği gibi "Internet Explorer 9 Önizleme Sürümü" öncelikli olarak yeni özelliklere göz atmak isteyen web geliştiricilerini ve test etmek isteyen profesyonelleri hedef alıyor. Dilerseniz Microsoft resmi sitesinde demo ve benchmark sonuçlarına ulaşabilirsiniz.

Uzmanlar ne düşünüyor?

Uzmanlar ne düşünüyor?
IE9: Tüm önemli standartlar destekleniyor.

Uzmanlardan olumlu görüşler

Kısacası Microsoft'un resmi önizlemesi daha şimdiden tarayıcı piyasasını kasıp kavurdu. IE9 gelecekte HTML5, CSS3, Ölçeklenebilir Vektörel Grafikler (Scalable Vector Graphics - SVG), XHTML Parser, H.264/MPEG4 ve MP3/AAC kodlayıcı gibi birçok modern aracı destekleyeceği için uzmanlar ve rakip firmalar bu önizleme sürümünü oldukça ciddiye alıyorlar. Zaten sunum sonrasında uzmanların ortak görüşü Microsoft'un tarayıcı yarışına geri döndüğü yönünde oldu.

Önizlemedeki en etkileyici gelişmelerden birisi de Direct 2D hızlandırması. Bu sayede geliştiriciler çok karmaşık grafiksel uygulamaları artık tarayıcı üzerinde çalıştırabilecek.

"Microsoft tarayıcı konusuna ağırlık vermeye başladı"

Informationweek analistlerinden Sheri McLeish bu durumu "Microsoft, Explorer için kusursuz ve yepyeni bir ekip oluşturarak tarayıcı konusunu yeniden ciddiye almaya başladığının sinyallerini verdi." şeklinde özetledi. Microsoft'un tarayıcı konusundaki bu ciddiyeti, Internet Explorer 6 ve 7'nin güvenlik sorunları ve artan rekabet baskısı nedeniyle pazar payında kayıplar vermeye başlamasının ardından kesinlikle kaçınılmazdı.

Okuyucu Yorumları