Microsoft, Windows 7'yi kaç farklı sürüm olarak piyasaya süreceğini resmi olarak açıkladı. Yapılan açıklamaya göre yeni Windows, tam 6 farklı sürüme sahip olacak. İlk bakışta MS'in Vista ile yaptığı hatayı tekrarladığını düşünebilirsiniz; ama bu kez hiyerarşik düzen çok daha başarılı bir biçimde kurulmuş.
Yeni düzende her sürüm, kendisinden bir önceki sürümün sahip olduğu tüm özelliklere sahip olacak; sadece daha fazla özellik sunacak. Vista'yı hatırlayacak olursanız, örneğin Home Premium'da bulunan Media Center, daha üst bir sürüm olarak görülen Business'da yer almıyordu.
Gelelim Windows 7'nin 6 sürümüne...
Windows 7 Starter
En düşük sürüm Starter olacak ve tüm dünyada, yeni bilgisayarlarla birlikte satışa sunulacak. Starter sürümünün en büyük dezavantajı, aynı anda 3'den fazla uygulamanın çalışmasına izin vermiyor olması. Aslında buna dezavantaj demek pek doğru olmaz; çünkü MS, büyük ihtimalle Starter'ı netbook'larla birlikte sunmayı planlıyor. Düşük performans sunan netbook'larda sorun yaşamak istemeyen yazılım devinin böyle bir yolu seçmesi çok da şaşırtıcı değil.
Windows 7 Home Basic
Home Basic sürümü, sadece gelişmekte olan pazarlarda satışa sunulacak. Bu anlamda, Vista'nın Starter sürümünün yerini alması bekleniyor. Microsoft, Vista Starter sürümünü sadece gelişmekte olan pazarlarda satışa sunmuştu. Gelişmiş araç çubuğu Home Basic'de yer alacak; ancak Aero ya da multi-touch gibi özelliklere yer verilmeyecek.
Ev kullanıcıları için net şecenekler
Windows 7 Home Premium
Ev kullanıcıları için geliştirilen 2 sürümden ilki olan Home Premium, Aero arabirimi, gelişmiş format desteği, multi-touch desteği gibi ek özelliklerle birlikte gelecek.
Windows 7 Professional
Windows XP ile tanıdığımız Professional sürümü Vista ile ortadan kalkmıştı. Microsoft, ev kullanıcıları için sunduğu ikinci Windows 7 sürümünde yine Professional adını kullanacak. Home Premium'un tüm özelliklerine sahip olacak olan sürüm, bunun yanında EFS desteğine ve gelişmiş yedekleme seçeneklerine sahip olacak.
Windows 7 Ultimate
Adından da anlaşılabileceği gibi, Ultimate sürümü mevcut tüm özellikleri barındıracak. Professional sürümünden en büyük farkı ise, BitLocker veri koruma desteği de sunacak olması. Bunun yanı sıra, Ultimate sürümünde sunulacak olan ağ seçenekleri alt sürümlerden çok daha zengin olacak.
Windows 7 Enterprise
Bir bakıma Vista Business'ın yerini alacağı söylenebilir. Ultimate sürümü ile aynı özelliklere sahip olacak; farklı olarak, özellikler iş yerleri için toplu lisanslamaya izin verecek.
Yeni sürümler tam isabet...
Microsoft Windows 7 sürümlerini belirlerken Vista'da yaptığı hatalardan ders almışa benziyor. Her şeyden önce, düzgün bir hiyerarşik sıralamaya geçilmesi kafa karışıklığını engellemek açısından oldukça önemli bir adım. Home Basic - Home Premium karmaşasının da önüne geçilmiş gibi görünüyor. Home Basic'in sadece gelişmekte olan pazarlarda satışa sunulacak olmasının nedeni ise, daha çok benzer ülkelerde kullanılan nispeten eski sistemlerin de Windows 7'ye geçmesini sağlamak.
Çok fazla dedikodusu yapılan "netbook'lara özel Windows 7 sürümü" de, Starter ile açıklığa kavuşmuş oluyor. Microsoft açık açık söylemese de, Starter sürümü sadece yeni alınan netbook'larla birlikte verilecek gibi görünüyor.
Ev kullanıcıları için de seçenekler açık ve net bir biçimde ortaya konmuş: Home Premium ya da Professional... Microsoft, bu iki sürümle birlikte, aslında XP'de kullandığı mantığa geri dönmüş oluyor.