Microsoft, Windows 11'i koca bir reklam panosuna çevirmek üzere

Microsoft, Windows'un Ayarlar penceresinde bile reklam göstermeye başladı. Tamamen reklama boğulmuş yeni Windows çağı mı başlıyor?

Microsoft, Windows 11'i koca bir reklam panosuna çevirmek üzere

Microsoft, kişisel PC'lerde tartışmasız bir üstünlüğe sahip olan Windows işletim sistemini dünyanın en büyük reklam platformlarından birine dönüştürme çabalarına son gaz devam ediyor.

Şirket, kısa süre önce kullanıcılarını Edge ya da diğer Microsoft hizmetlerini yüklemeye ikna etmek için tam ekran reklam açmış ve büyük tepki toplamıştı. Ardından Başlat menüsüne başka bir reklam yerleştirildi ve şimdi de Ayarlar uygulamasına gelen yeni bir Game Pass reklamı ortaya çıktı.

Evet, ekran ayarlarını veya uygulama kaldırma işlemlerini yaptığımız settings/ayarlar penceresi bile artık reklam gösteriyor. Bu reklam alanlarını kısa süre sonra şirketlere pazarlamaya başlayacak olan Microsoft'un böylece Windows'u dünyanın en büyük reklam platformuna dönüştürmesi mümkün olacak. Bir sonraki aşamada ise, kullanıcılara "reklam görmek istemiyorsanız, abonelik ücreti ödeyin" teklifi yapması şaşırtıcı olmayacak.

Şimdilik beta kullanıcılarının görebildiği reklamların Temmuz ayındaki güncellemeyle beraber tüm Windows 11 kullanıcılarına açılması bekleniyor.

Kullanıcılar tepki gösterecek mi?

Aslında bu noktada Microsoft'un tepki çekmesi şaşırtıcı olmaz. Ev kullanıcıları veya profesyoneller, işletim sistemini kullanmak için bir satın alma ücreti ödüyor. Örneğin yeni bir laptop satın aldığınızda, Windows çalıştırıyorsa, işletim sisteminin ücreti de cihazın fiyatı içinde oluyor ve bu parayı ödüyorsunuz. Yani satın aldığınız bir ürün içinde bile Microsoft'un hala sanki ücretsiz bir hizmet alıyormuşsunuz gibi reklam göstermesi, kullanıcılardan tepki alacak gibi görünüyor.

Microsoft bunun da farkında olduğu için şimdilik reklamları ayarlar sekmesi gibi pencerelerin içine saklayıp dikkat çekmeden insanları reklamlara alıştırmaya çalışıyor gibi görünüyor. Ama Microsoft reklamlardan gelen tatlı paranın tadına vardıktan sonra Windows'un geleceği YouTube gibi reklamdan geçilmeyen bir kabusa dönüşebilir. Herkes bundan korkuyor.