Microsoft'tan 2011'de neler bekliyoruz?

Parlak bir yıl geçiren Microsoft için gelecek yıl neler olacak? İşte 2011'de patlayacak MS bombaları

2011'in Microsoft bombaları!

2010 yılı, başarı ardına başarı kazanmasıyla Microsoft için bir dönüm noktası oldu.

Windows 7, gelmiş geçmiş en hızlı satılan işletim sistemi olurken Kinect, 25 günde 2.5 milyon adet satışa ulaştı. Internet Explorer 9 ise hız ve desteklediği standartlarla Firefox ve Chrome'u yakaladı. Windows Phone 7'de de başarı elde eden Microsoft, arama motoru Bing'in kullanıcı sayısında artış sağladı.

Peki önümüzdeki sene ne olacak? Artık Ray Ozzie yok, Chrome OS geliyor ve iPad 2, BlackBerry Playbook, HP'nin webOS tabletleri ise yolda. 2010 Microsoft için gerçekten bir dönüm noktası mıydı yoksa şirketin başarısı yalnızca kısa süre parlayan bir saman alevi miydi? 2011'de Microsoft'tan ne beklemeliyiz? Cevabı makalemizde...

Internet Explorer 9

Internet Explorer 9
Final sürümü Nisan ayında çıkabilir...

Internet Explorer 9

Ocak ayında yapılacak CES'in ardından IE 9'un bir Release Candidate sürümünün yayınlanması bekleniyor. Nisan ayında düzenlenecek olan Microsoft MIX Web geliştiricileri konferansının ardından ise yeni tarayıcının final sürümünün yayınlanması beklenenler arasında.

Ara yüzde bazı küçük değişiklikler görmemiz mümkün. RC sürümü, belirli web sitelerinin sizinle ilgili bilgi toplamasına engel olmaya izin veren 'beni izleme' özelliğine de sahip olacak.

Yüksek performansı, tam donanım hızlandrması ve iyi HTML5 desteği ile IE9'un başarılı olacağına kesin gözle bakılıyor.

Windows Phone 7 güncellemeleri

Windows Phone 7 güncellemeleri
WP7, 2011'de nihayet kes ve yapıştır özelliğine kavuşacak...

Windows Phone 7 güncellemeleri

WP7'ye 2011'in başlarında kes ve yapıştır özelliği eklenecek. Diğer güncellemelerin ayrıntıları ise CES'de açıklanacak.

İkinci güncellemenin üçüncü parti uygulamalar için çoklu görev desteğini ekleyeceği yönünde söylentiler ise devam ediyor. Bu ise şubat ayında yapılacak Dünya Mobil Kongresi'nde belli olacak. Windows Phone'da bulunan Silverlight'ta da bazı güncellemeler yapılacak.

Windows Phone tarayıcısında "desteklenen standartlarda revizyona gidilecek ve önemli performans, güç ve veri tüketimi geliştirmeleri sağlanacak". Ancak bunlar Windows Phone 8 hakkında olabilir ve 2011'e yetişmeyebilir.

Güncellemeler devam ederse ve üreticiler daha fazla cihaz sağlayabilirse, Windows Phone 2011'de önemli bir pazar payına sahip olabilir.

Windows Tabletler

Windows Tabletler
Windows Phone tabletler önümüzdeki sene çıkmayabilir

Windows Tabletler

2010'da bazı kullanışlı Windows 7 slate'ler ortaya çıksa da, Intel'in Oak Trail işlemcisi kullanıma sunulduktan sonra daha büyük isimlerin de işin içinde görebiliriz.

Intel'in OEM üreticileriyle konuştuklarına bakıldığında 10 inç ekrana, yakınlık sensörüne, donanım hızlandırmasına ve 1080p video ve kablosuz bağlantı desteğine sahip tabletlerin bizi beklediğini söylemek mümkün. Intel, önümüzdeki senenin ilk yarısında 35 Atom tablet'in çıkacağını bildiriyor. Ancak Intel'in atom CE4100 sistemine sahip bu tabletler Windows 7'den ziyade Chrome OS, Android veya Meego işletim sistemine sahip olacak.

Windows Phone form faktörü üzerinde sıkı bir denetim sağlayan Microsoft, Windows Phone tabletleri önümüzdeki sene sunmayabilir ancak Windows Media Center'la çalışan çoklu dokunmatik tabletler beklenenler arasında. Media Center arayüzü, parmakla kullanım için ideal ve bazı uygulamalarla oyunları destekliyor.

Windows 8 ve Ray Ozzie hakkında

Windows 8 ve Ray Ozzie hakkında
2011'de sadece beta sürümünü görebileceğiz

Windows 8

Windows 8 beta'nın 2011 sonbaharında, final sürümünün ise Windows 7'den üç sene sonra 2012 yazının sonlarına doğru çıkması bekleniyor.

En son söylentilere göre işletim sisteminin 64 bitlik sürümü kendi 3 boyutlu ara yüzüne ve Kinect benzeri hareket denetimine sahip olacak. Windows 8 yüklü bir PC'ye yaklaştığınızda sizi algılayabilecek.

Sızan bilgilere göre Windows 8 çok daha hızlı hazırda bekletme ve açılma sürelerine sahip olacak, uygulama ayarları ve detayları için 'bulut' yedekleme özellikleri taşıyacak.

Ray Ozzie artık yok

Uzun dönemde Microsoft'un eski baş yazılım mühendisi Ray Ozzie'nin yokluğunun şirketi nasıl etkileyeceği ucu açık bir soru. Ozzie'nin etkisi en çok iş ürünlerinde görülüyordu, Kinect'in Surface'den daha önemli hale gelmesinde de onun rolü büyüktü.

Okuyucu Yorumları