Hannover'de düzenlenen CeBIT 2013 fuarında belki çok da etkileyici yeni ürünler göremedik. Ama fuar, Microsoft'un tablet - laptop karışımı Surface Pro'su ile ilk kez karşı karşıya gelmemizi sağladı. Biz de, kısa süre de olsa, cihazı inceleme fırsatı bulduk. İşte ilk izlenimlerimiz...
Microsoft yeni tabletinde, Ivy Bridge mimarisine dayanan güçlü Intel Core i5 işlemci kullanmış. Tabletin 10 inç boyutlu ekranı 1.920 x 1.080 piksel çözünürlük sunuyor. Microsoft tabletin 64 ve 128 GB sabit sürücülü iki sürümü olacağını belirtiyor. Magnezyum alaşımdan yapılmış olan kasada, ekranın arkasında bütünleşik destek bulunuyor.
Oldukça hızlı
Surface Pro, hem göze çok hoş geliyor hem de oldukça güçlü... En azından Surface RT'yle karşılaştırıldığında... Ekranın arkasında yer alan destek, özellikle klavyeyi kullanmak istediğinizde çok işe yarıyor. Desteği açıp klavyenin başına geçince bir diz üstü bilgisayar kullanıyormuş gibi hissediyorsunuz. Tabletin alt kenarında, farklı renk seçeneklerine sahip olan klavyeyi takabildiğiniz özel bağlantı noktaları bulunuyor. Daha önce Surface RT'de gördüğümüz ince klavye ve touchpad burada da kullanılmış. İki modelde de klavye aynı zamanda bir ekran koruyucu görevi görüyor.
Surface Pro'nun dokunmatik ekranının tepkime süresini çok beğendik. Normal masaüstü ve ofis uygulamalarında herhangi bir sorunla karşılaşmadık. Ayrıca büyük resimlerde yakınlaştırma gayet akıcı. Elbette isteyen kullanıcılar tableti klavye üzerindeki touchpad sayesinde de yönetebilir. Eğer ihtiyacınız olursa tablete USB üzerinden fare de bağlayabilirsiniz. Tablete yüklü gelen Windows 8, tüm mevcut x86 ve x64 uygulamaları destekliyor. Tableti test etme şansı bulduğumuz kısa süre içinde donanımın uzun kullanım sonunda nasıl tepki verdiğini gözlemleme şansımız olmadı. Ancak bu kısa süre içinde pil göstergesinin biraz azaldığını görmenin bizi endişelendirdiğini de belirtmemiz gerek.
İşçilik ve ekran çok iyi
Surface Pro'nun daha ilk anda dikkat çeken özelliği, Android ve iOS tabletlerden daha ağır ve büyük olması. Bunun en önemli nedeni tabletin içindeki donanım için gereken soğutma sistemi olmalı. Tabletin kasası yine de çok iyi bir işçiliğe sahip: Kullanılan malzeme iyi; keskin köşelere sahip olmayan tablet ele iyi oturuyor. Ama yine de Surface Pro'nun elde gezdirilmek için değil de masanın üstünde kalvyesiyle birlikte kullanılacak şekilde tasarlandığını düşünüyoruz. Normal Windows uygulamalarını çalıştırmak gibi bir derdi olmayan rakip tabletlerin çok daha mobil cihazlar oldukları açık.
1.920 x 1.080 piksel çözünürlüklü ekran çok iyi performans sergiliyor. Renkler canlı ve parlak. İlk açtığınızda tablet metin ve simgeleri yüzde 150 yakınlaştırılmış boyutta gösteriyor. Yüksek çözünürlük sayesinde okunabilirlik çok yüksek. Ancak ekran hakkında son kararımızı vermeden önce ayrıntılı testler yapmamız gerekiyor. Bunun içinse önce tableti test laboratuvarımıza konuk etmeliyiz. Sonuç olarak şimdilik ekranın bizi etkilediğini söyleyebiliriz.
Sonuç: Yolda çalışmak için
Microsoft'un Surface Pro'yu tasarlarken, tren ya da uçakta eğlence sağlayacak bir tablet değil de iş yerinde yardımcı olacak bir araç geliştirmeyi amaçladığı açık. Surface Pro, iPad ve benzeri tabletler gibi bir yaşam tarzı ürünü değil de bir ofis aracı olarak tasarlanmış. Bu görevi de gayet iyi yerine getiriyor.
Tabletle aynen bir diz üstü bilgisayarda olduğu gibi uzun metinler yazmak mümkün. Ayrıca pil ömrü de yolda bir ya da iki film izlemeye yetecek gibi görünüyor. Test ürünü elimize ulaşı ulaşmaz çok daha ayrıntılı bir değerlendirme yapacağız.