Bir San Francisco haberine göre teknoloji devi Microsoft, CEO Satya Nadella'nın Keynote Address etkinliğinde Parkinson Hastalığına sahip kişilerin titremelerini önleyen bir prototip saati tanıttı.
Teknolojik güç konusunda yaklaşmakta olan sıçramalar hakkında hem bir duyuru hem de uyarı niteliği taşıyan konuşmanın ardından Nadella, iki İngiliz Microsoft araştırmacısının, Haiyan Zhang ve Nicolas Villa, hikayesini anlattı. Bu araştırmacılar, bir BBC belgeseli olan Big Life Fix için bağımsız bir proje ile titreme önleyici bir cihaz üretmeyi hedefleyerek yollarına başlamışlardı.
Araştırmacılar, saatin – Microsoft'un söylediğine göre Emma Watch olarak adlandırılan – geliştirilmesi sırasında bir grafik tasarımcı ve Parkinson hastası olan 33 yaşındaki Emma Lawton ile beraber çalıştılar. Yapılan açıklamaya göre bu saat, "beyin ve el arasındaki geri bildirim döngüsünü bozman için belirli bir desen ile titreşmekte."
Bu süreç Lawton'ın sallanan eli ile bir kare çizmeye çalıştığı ve sonrasında Emma Saati kullanarak tekrar denemesini gösteriyor. Lawton, saat ile düzgün bir şekilde çizim yapabilmesinin ardından gözyaşlarına boğularak annesini arıyor ve yıllardır ilk defa adını yazabildiğini söylüyor.
Emma Watch, Microsoft'un söylediği üzere hâlâ bir prototip aşamasında. Ancak geliştiriciler bir sinir bilimi araştırma ekibi ile beraber çalışarak küçük bir grup Parkinson hastası ile denemelerini genişletmeyi planlıyorlar.
Ayrıca Microsoft, bu saatin çeşitli algılayıcılar ve AI tekniklerinin birleşimi ile çalışarak potansiyel olarak titreme, sertleşme, dengesizlik gibi belirtileri (semptomlar) belirlediğini ve takip ettiğini söylüyor. Bu belirtilerin belirlenmesi ve ölçülmesi ile insanlara bu konularda yardımcı olacak cihazlar üretmek mümkün hale geliyor.
Microsoft, Emma Watch'un tahmini olarak 10 milyon kişiyi etkileyen bu hastalık için bir tedavi olmadığını da vurguluyor. "Bu yeni teknoloji, Parkinson hastalarının günlük çalışmalarını engelleyen belirtileri kontrol edebilme potansiyeline sahip. Araştırmanın hedefi, Emma Watch'un benzer belirtilere sahip diğer kişilere de yardımcı olup olamayacağını belirlemek."