Mozilla'nın yeni e-posta istemcisi Fransız Ordusu'nun kodlarını içeriyor. Fransız Ordusu, Microsoft Outlook'tan daha güvenli bulduğu Thunderbird'e destek veriyor.
Fransız hükümeti, daha güvenli olduğuna karar vererek açık kaynağa verdiği desteği arttırdı. 2003 yılında başlayan hükümet içi tartışmalar 2006 yılında sonuçlandı ve devlet kurumlarına "Maksimum teknolojik ve ekonomik bağımsızlık" talimatı iletildi.
Fransız Ordusu da bu talimat doğrultusunda harekete geçerek Mozilla'nın açık kaynak kodlu projeleri üzerinde çalışmaya başladı. Projenin başındaki isimlerden birisi olan Savunma Bakanlığı'ndan Yarbay Frederic Suel "Askeri bir proje olarak başlattık ama hızla genele yaydık" dedi.
NATO kabul ederse Türk Ordusuna gelir mi?
Tasarımı Jandarma yapmış ve çalışmaların bir kısmını TrustedBird adı altında Mozilla ile birlikte isimlendirerek yayınlamış. Thunderbird 3'te de TrustedBird'den alınan bazı kodlar kullanılmış
Mozilla Thunderbird kullanan Fransız Ordusu, 80.000 kadar bilgisayarında, Ekonomi, İç işleri ve Kültür Bakanlıklarında TrustedBird eklentisini kurmuş. Bu eklentinin getirdiği başlıca değişiklik, karşı taraf mesajı okuduğunda yollayanın haberdar olması. Bu özellik komuta kontrol kademesi için kritik. Fransız yetkililer bunu NATO'ya da sunmuş durumda. NATO kabul ederse, NATO üyesi Türk ordusuna da bu değişiklikler yansıyabilir.
Fransız hükümeti bununla da kalmıyor, Microsoft Windows yerine Linux, Microsoft Office yerine OpenOffice kullanımına geçiyor. Samba sunucular, Firefox internet tarayıcı ve açık kaynaklı ücretsiz alternatifler yaygınlık kazanıyor.
Ücretsiz alternatifler gerçekten ücretsiz mi?
Önemli bir nokta da Ulusal Jandarma teknoloji takımından Albay Bruno Poirier- Coutansais tarafından dile getiriliyor: "Asla tamamen bedava değil".
Fransız halkı bu değişikliğin maliyetleri kısmak için yapıldığını düşünüyor. Ancak Albay Bruno, bu değişiklikleri yapmak için gereken maliyetlerin olduğunu belirtiyor. Teknoloji uzmanlarının yeniden eğitim faturaları, öğrenim süreci ve benzeri maliyetler mevcut.
Bruno, Thunderbird'e geçişte oldukça tereddütlü bir dönem yaşadıklarını belirtti. Fransa, kaliteli teknik destek sunabilecek, tanınmış ve güvenilir bir firmayla çalışmaktansa açık kaynağı tercih etmenin daha zor bir karar olduğunu sözlerine ekledi.
Microsoft'un Fransa'daki pırıl pırıl cam kaplı şirket binasında, kalabalık ve uzman bir teknik destek kadrosu var, Mozilla'nın Paris'in ticari bölgesinden uzakta, gri beton bir binada 10 çalışanı. İşte bu yüzden Fransız hükümetinin aksine, şirketler açık kaynağı yeğlemiyor.