Gökhun Sungurtekin
İster telefonunuz için olsun ister kameranız veya başka bir cihazınız, microSD kart satın almak çok kolay bir iş gibi görünür. Ancak microSD almak, sandığınızdan daha karışık bir iş olabilir. Karta değerinden fazla ödemekten kötü performansa, farklı tuzaklarla karşı karşıya kalabilirsiniz. Sorunun bir kısmı, bellek kartlarınınGöreve uygun olmayan kart kaynaklanır.
Peki bu teknik özellikleri nasıl okumalı, hangisinin size uygun olduğuna nasıl karar vermelisiniz? Hangi hatalara düşmemeye dikkat etmelisiniz? Cevapları aşağıda bulacaksınız.
1. Uyumsuz kartlara dikkat edin
MicroSD kart dediğimizde genellikle kartın şeklinden bahsediyoruz. Tüm microSD kartlar, tüm microSD kart slotlarına uyabilir ancak hepsi çalışmayacaktır. Uyumluluğu belirleyen birkaç kart biçimi ve standardı var.
microSD, microSDHC ve microSDXC kartların micro olduğu gibi, normal boyutlu sürümleri de bulunur. Her biçim SD spesifikasyonu tarafından tanımlanmış olsa da aynı şekilde çalışmaz. Bunun sonucu olarak bu biçimler, geriye yönelik uyumlu değildir. Dolayısıyla eski biçimleri destekleyen bir donanımda yeni kartları kullanamazsınız.
- microSD kartlar, 2GB'a kadar kapasiteye sahiptir ve herhangi bir microSD slotuyla kullanılabilir.
- microSDHC kartlar 2GB'dan daha büyük kapasitedir ve 32GB'a kadar kapasiteye sahip olabilir. SDHC veya SDXC destekli donanımla kullanılabilir.
- microSDXC kartlar, 32GB ile 2TB arasında (ancak bugün en büyük kartın kapasitesi 512GB) kapasiteye sahiptir ve sadece SDXC kapasiteli cihazlarda kullanılabilir.
Bunların yanında her microSDXC slotunun her boyutu desteklemediğine dikkat edin. Örneğin HTC One M9, resmi olarak 128GB'a kadar olan kartları destekliyor ve daha büyükleriyle çalışmayabilir.
microSD kartınızı PC'nizde kullanacaksanız, kullandığı dosya sistemine de dikkat edin. microSDXC kartlar, varsayılan olarak exFAT sistemini kullanır. Windows'un on yılı aşkın süredir desteklediği bu dosya sistemi, OS X'te yalnızca 10.6.5 Snow Leopard'den beri destekleniyor.
2. Yanlış hızı seçmek
Hız sınıfı (speed class), kartın saniyede minimum yazabildiği megabayt sayısını gösterir.
Class 2: En az 2 MBps.
Class 4: En az 4 MBps.
Class 6: En az 6 MBps.
Class 10: En az 10 MBps yazabilir.
Ancak sınıf, en yüksek hız konusunda bilgi vermez. Yani Class 2 kartlar, teknik olarak Class 6'dan hızlı yazabilir. Class 10 kartlar ise 25MBps veri yolu hızına sahip olduklarından fark edilir derecede daha yüksek performans sunacaktır.
UHS hız sınıfı
UHS hız sınıfı, UHS-I ve UHS-II destekli kartlarda minimum yazma hızını gösterir.
U1: En az 10 MBps.
U3: En az 30 MBps.
Rated speed
Bazı üreticiler, kartlarının en yüksek hızından da bahsederler. Saniyedeki megabayt şeklinde gösterilen bu hızlar, en hızlı kartı seçmenize yardımcı olabilir. Bununla birlikte verilen sayılar, gerçek hayatta daha düşük olabilir.
Göreceli hız
Bazı üreticiler, kartlarının hızlarını CD'lerin zamanında kullandığımız 2x, 4x, 16X gibi oranlarla gösterirler. Bir microSD kartın üzerinde 100x yazıyorsa, 100 x 150 KBps, yani 15 MBps aktarım yapabiliyor demektir. Bu hız yine ideal laboratuvar koşullarındaki hızı yansıtır.