Mevcut fiber optik kablolarla muazzam bir internet hız rekoru kırdılar

Bilim insanları, bugün kullanımda olan mevcut fiber optik kabloları değiştirmeye bile gerek kalmadan, muazzam bir internet hız rekoru kırmayı başardı.

Mevcut fiber optik kablolarla muazzam bir internet hız rekoru kırdılar

İnternet hızının hemen herkes için çok önemli olduğu kesin. Bir video izlerken veya bir dosyayı indirirken bağlantının yavaş olmasının keyifli olmadığı kesin. Neyse ki bir grup İngiliz bilim insanı sayesinde, videonun yüklenmesini beklemek artık tarihe karışabilir.

Alton Üniversitesi araştırmacıları ve uluslararası çalışma ortakları, mevcut fiber optik kabloları kullanarak iletim hızını yükseltmenin yeni bir yolunu buldular ve geleneksel bir ev bağlantısından 1,6 milyon kat daha hızlı bir bağlantıya ulaştılar.

Bu yeni yöntem, rekor bir şekilde saniyede 402 terabit veri aktarabiliyor ve bu başarısıyla, bir önceki rekor olan 301 terabit hızını yüzde 25 (veya baktığınız açıya göre yüzde 33) gibi muazzam bir farkla geride bırakıyor. Ayrıca bu yöntemin zaten kullanımda olan standart fiber optik kablolarla uygulanabilmesi, herhangi bir yeni kablo döşenmesinin gerekmediği anlamına geliyor. Bu yeni Dünya rekoru şimdilik sadece bir deney olsa da, araştırmacılar çalışma tamamlanır tamamlanmaz teknolojinin kullanılabilir olacağını söylüyor.

Elbette bu muazzam hız artışı, özellikle ulusal temel ağlar için çok daha önemli olacak. Başka bir deyişle, bu yeni teknoloji sayesinde daha hızlı ulusal internet ağları oluşturulabilecek ve veri merkezleri gibi büyük işletmeler bu hızı en çok fark edenler arasında yer alacak.

Netflix’in yüksek çözünürlüklü içerikleri kesintisiz bir şekilde izleyebilmek için minimum 3 megabit hız önerdiği (ve 1 milyon megabitin bir terabit olduğu) düşünülürse, araştırmacıların ulaştığı bu muazzam hızı hayal etmek bile pek kolay değil. Deloitte tarafından yapılan bir araştırmaya göre, beş ofis çalışanının bulunduğu bir ev muhtemelen 50 megabitten yüksek bir hıza ihtiyaç duymuyor. 4K içerik yükleyen dört internet influencer’ının bulunduğu bir ev bile aynı anda çalıştıkları durumda saniyede 314 megabit gibi bir hıza ihtiyaç duyuyor.

Bu araştırmada ulaşılan hız sayesinde, milyonlarca hanenin internet akışı tek bir optik kablo üzerinden kesintisiz bir şekilde aktarılabilir. Bu, ilk bakışta önemli bir detay gibi gözükmese de, eğer yoğun bir bölgede yaşıyorsanız, her gün bazı saatlerde internet hızınızın düştüğünü fark edebilirsiniz. Bu düşüşün temel sebebi, aynı anda çok fazla kişinin internette olmasından dolayı bölgenin temel ağının hız sınırlarına yaklaşılmasıdır. Bu yüzden araştırmada ulaşılan hızlar evlerimize gelmese bile, yeni bir kablo sistemi döşenmesini gerektirmeden, özellikle yoğun şehirlerdeki internet deneyimini iyileştirmeye yardımcı olabilir.