Meta'nın Reality Labs'ı 46 milyar dolar para yaktı; peki karşılığında ne verdi?

Meta'nın hissedarları, Zuckerberg'in hevesiyle kurulan Reality Labs'ın yaktığı 46 milyar dolardan son derece rahatsız.

Meta'nın Reality Labs'ı 46 milyar dolar para yaktı; peki karşılığında ne verdi?

Meta, yani eski Facebook, 2024 yılının 2. çeyreği için üç aylık finansal raporunu yayınladı. Rapora göre şirket 39,07 milyar dolar gelir ve 13,46 milyar dolar kazanç elde etti. Bununla birlikte, Meta Reality Labs zarar etmeye devam etti ve yalnızca son çeyrekte yaklaşık 4,48 milyar dolar parayı üzerine benzin döküp yaktı!

Bu, Reality Labs'ın 2023'ün 2. çeyreğindeki 3,73 milyar dolarlık zararından da büyük bir açık anlamına geliyor. Reality Labs'ın hem Quest başlıklarını, hem de Ray-Ban Meta akıllı gözlüklerini içeren geliri, 2023'ün 2. çeyreğindeki 276 milyon dolardan, bir önceki yıla göre %28 artarak 353 milyon dolara yükseldi. Ancak bu kadar gelir artışı şirketin toplam 46 milyar dolarlık zararını kapamak için yeterli değil.

2020 yılında bir sonraki bilgi işlem platformunu inşa etme hedefiyle kurulan Reality Labs, 2020'nin 2. çeyreğinden 2024'ün 2. çeyreğine kadar yaklaşık 46,54 milyar dolar zarar etti. Son finansal rapor toplantısı sırasında Meta, devam eden ürün geliştirme ve ekosistemini genişletmeyi amaçlayan yatırımlar nedeniyle Reality Labs'in kayıplarının daha da artmasının beklendiğini açıkça belirtti. Bu da hissedarları son derece rahatsız etti.

Hissedarlar neden rahatsız?

Zuckerberg Reality Labs üzerinden, Oculus Rift gibi sanal gerçeklik başlıklarını geliştirip pazarlamaya çalışıyor ancak dünya bu hantal sanal gerçeklik ürünlerini kabullenmek istemiyor.

Dolayısıyla Zuckerberg'in hayalini kurduğu, herkesin kafasında 5 kiloluk başlıklarla dolaştığı bilim kurgu dünyası bir türlü gerçek olamıyor. Bu sırada ise Facebook/Meta hissedarlarının onlarca milyar doları yanmaya devam ediyor.