Metal kenarlı Samsung Galaxy Alpha testte!

Samsung'un gövdesinde metale yer verdiği ilk akıllı telefonu Galaxy Alpha'yı test ettik!

"Metal" Galaxy Alpha testte!

Sonunda Samsung Galaxy Alpha'yı yakından inceleme şansını elde ettik. Yurt dışı fiyatı 550 Euro civarı olan cep telefonunun, ülkemizdeki fiyatının 2.000 lira civarında olması bekleniyor. Acaba Galaxy Alpha, iPhone 6 karşısında nasıl bir rakip?

Tasarım

Samsung Galaxy Alpha, kısaca açıklamak gerekirse tasarım olarak iPhone'a oldukça benziyor. iPhone 6'dan önce satışa çıkarılması planlanmış olsa da, tasarımı açıkça iPhone 4'ü andırıyor. Alüminyum kenarlarının biçiminden, alt kısımda bulunan hoparlörünün bulunduğu yere kadar benzerliklere rastlamanız mümkün.

Tabii burada asıl dikkat çeken, Samsung'un Apple'ın fikirlerini ne kadar ödünç aldığı değil, telefonunun gövdesinde sonunda metal kullanmaya başlamış olması. Samsung'un bu ilk deneyişinde metali ne kadar iyi kullandığını görünce, şimdiye kadar kullanmamış olması açıkçası bize tuhaf geliyor.

Ancak cihazın kenarları metal olsa da, arka kapağının yine alışık olduğumuz polikarbondan (plastik) yapıldığını söyleyelim.

Metal kenarlı Samsung Galaxy Alpha testte!

Alpha, gerçekten de elde tutması çok keyifli bir cep ve elinize tam oturuyor. Eliniz küçük değilse, 4.7 inç'lik ekranının tüm köşelerine baş parmağınızla, cep telefonunu elinizde kaydırmadan yetişmeniz mümkün. Ekran çözünürlüğünün bu fiyattaki bir cihaz için 720p olması biraz düşük gelse de, ekranın kalitesi sayesinde bunun pek fark edilmediğini söyleyebiliriz.

Galaxy Alpha, 6.7mm ile dünyadaki en ince cep olmasa da, en incelerinden biri. iPhone 6'dan da 0.2mm daha ince.

Yeni iPhone'da olduğu gibi, Galaxy Alpha'nın güç tuşu sağ kenarın üst kısmında. Baş parmakla kolayca yetişilebiliyor. Ses tuşları ise diğer kenarda ve biraz daha üste konumlanmış. İki taraftaki tuşların da basış hissi güzel.

Önemli özellikler

Önemli özellikler

Samsung Galaxy Alpha'nın en dikkat çekici özelliğinin görünüşü olduğu açık olsa da, elbette başka önemli özellikleri de var.

Bunlardan biri Samsung Galaxy S5'teki parmak izi tarayıcısı. Bunu Apple'ın Touch ID'sinin Samsung sürümü olarak düşünebilirsiniz. Yalnız maalesef onunki kadar iyi değil. Aynı Apple'ın Touch ID'sinde olduğu gibi, parmak izinizle uykudaki cebinizi uyandırıp kilidini açabiliyorsunuz. Kayıtlı olduğunuz internet sitelerindeki şifreleri girmek için de parmak izi özelliğini kullanabilirsiniz.

Tüm bunlar kulağa güzel gelse de, maalesef Samsung'un parmak izi tarayıcısı Apple'ınki kadar kolay kullanılamıyor. Apple'ın Touch ID'sinde, "home" tuşuna parmağınızı bastığınızda, çoğunlukla sorun olmadan parmak izini algılıyor. Samsung'ta ise home tuşunun üzerinde parmağınızı çok spesifik bir şekilde kaydırmanız gerekiyor. Yani sensör üzerinde biraz uzmanlaşmanız gerek.

Fitness, arayüz ve menüler

Fitness, arayüz ve menüler

Fitness özellikleri

Cihazın ilginç bir diğer özelliği de kalp atış hızınızı ölçebilmesi. Telefon, S Health uygulamasını da kullanarak, kalbinizin belli bir zaman aralığındaki performansını gösterebiliyor. Bu özellik Galaxy S5'te de vardı ve Galaxy Alpha'da hemen hemen aynı şekilde çalışıyor.

Bunun yanında Galaxy Alpha ile ne kadar kalori aldığınızı takip edebilir, ve buna göre yürüme, koşma gibi egzersizler yapabilirsiniz. Bu sırada ne kadar mesafe katettiğinizi ve ne kadar kalori yaktığınızı da takip edebilirsiniz.

Arayüz

Samsung'tan donanımda olduğu kadar yazılımda da gelişme bekleyenler biraz hayal kırılığına uğrayabilir. Galaxy Alpha, görmeye alışık olduğumuz, karışık ve biraz eski görünüşlü TouchWiz UI kullanıcı arayüzüne sahip. İşletim sistemi sürümüyse tahmin edebileceğiniz üzere Android 4.4.4 KitKat.

Her ne kadar eski görünse de, Samsung seneler içerisinde kendi kullanıcı arayüzünde önemli geliştirmeler yapmış bulunuyor. Dolayısıyla Samsung Alpha'daki TouchWiz UI, şimdiye kadarki en iyi ve en gelişmiş Samsung kullanıcı arayüzü.

Menüler ve ayarlar

Samsung'un bildirim menüleri artık her zamankinden daha işlevsel, ama görünüş olarak çok da tatmin edici değil. Çok güzel görünmeyen mavi tonlara sahipler, ama dairesel düğmeler iyi görünüyor.

Performans ve pil

Performans ve pil

Samsung Galaxy Alpha'nın en güzel yönlerinden biri, çok akıcı performansı. Her ne kadar TouchWiz UI bazı bakımlardan tatmin edici olmasa da, bu kadar akıcı ve hızlı çalışınca pek umurunuzda olmuyor.

Bu hızda hem yazılım optimizasyonunun, hem de Exynos 5 Octa SoC sekiz çekirdeli işlemcinin payı büyük. Samsung'un kendi ürünü olan bu çip, dört çekirdeğini daha hafif işlere, diğer güçlü dört çekirdeğini de zor işlere ayırarak performansı oldukça yükseltiyor.

Pil

Bu kadar ince bir cep telefonunda akla hemen pil ömrü geliyor. Samsung Galaxy Alpha'nın 1.860mAh pili, modern standartlara göre biraz güçsüz görünüyor. Özellikle de Galaxy S5'in 2.800mAh pili ile karşılaştırınca.

Bizim kullanımımızda, Alpha normal yüklenmeyle bir gün ancak dayanabildi. Buna biraz HD video ve oyun da eklenince daha da kısa dayanacağını söyleyebiliriz.

Arama, mesajlaşma, tarayıcı ve klavye

Arama, mesajlaşma, tarayıcı ve klavye

Diğer Samsung ceplerde olduğu gibi, Galaxy Alpha da basit telefon görüşmelerinde çok iyi. Testlerimizde, bildirim çubuğundaki sinyal gücü göstergesi düşük görünse de, aramaların son derece kaliteli olduğunu gördük.

Mesajlaşma

Mesajlaşmada, Samsung'un kendi Messages uygulaması ve Google'ın Hangouts uygulaması seçenekleriniz var.

Samsung'un kendi mesajlaşma uygulaması çok güzel görünmese de son derece işlevsel. Google'ın Hangouts'ı ise daha güzel görünümlü ve pratik.

Klavye

Samsung'un kendi klavyesinin öne çıkan herhangi bir tarafı yok. İşlevsel olarak gelişmiş olsa da, SwiftKey kadar pratik değil. Google'ın kendi klavyesinin de daha pratik olduğunu söyleyebiliriz.

Daha pratik bir klavye deneyimi istiyorsanız bu alternatifleri Google Play'den indirebilirsiniz. Örneğin Google'ın klavyesi tamamen ücretsiz ve fazlasıyla iyi.

Tarayıcı

Tarayıcı uygulaması olarak da, Samsung'un kendi tarayıcısını veya Google Chrome'u kullanabiliyorsunuz. Birçok kullanıcı, masaüstü Chrome ile eşitlemek için Chrome tarayıcıyı seçecektir, ama Samsung'un tarayıcısı da hiç fena değil. Hatta Chrome'da bulunmayan bazı özellikleri var. Örneğin bir yazının üzerinde basılı tutup seçmeye çalıştığınızda ortaya çıkan büyüteç efekti, Chrome'un yazı seçme işlevinden kesinlikle daha iyi.

Kamera

Kamera

Galaxy S5 16 megapiksel kameraya sahipken, Galaxy Alpha'nın 12 megapiksel kameraya sahip olması ilk başta büyük bir fark gibi gelse de, Galaxy Alpha'nın çektiği resimler gerçekten çok iyi. Resim çekmek de oldukça pratik ve eğlenceli. Kamera sadece hızlı değil, aynı zamanda sizi hiç uğraştırmadan iyi sonuçlar elde edebiliyorsunuz. Kamerayı doğrultup deklanşöre dokunmanız yeterli.

Daha derin kamera ayarları istiyorsanız, Galaxy Alpha bunlara da sahip. Arayüzde istediğiniz an HDR modunu aktifleştirebiliyor, böylece yüksek kontrastlı fotoğraflar yakalayabiliyor veya istediğiniz yere sadece dokunarak odaklanabiliyorsunuz.

Medya

Medya

Tüm Samsung cihazlar gibi Galaxy Alpha da medya oynatma bakımından çok yetenekli.

Altında sadece tek hoparlörü olması dışında, medya oynatma bakımından hiçbir eksiği yok diyebiliriz. Zaten büyük olasılıkla kulaklık kullanacağınız için bu da pek bir sorun olmayacaktır.

Müzik oynatıcı olarak Samsung'un kendi uygulamasını veya Google'ın uygulamasını kullanabiliyorsunuz. Google'ın Play Music uygulaması kesinlikle daha iyi bir seçim. Son derece zengin bir MP3 mağazası yanında, Spotify tarzı bir servise kayıt olup, parçalarınızı bulut hizmetine yükleyebiliyorsunuz. Hangi hizmeti kullanırsanız kullanın, ses kalitesi çok iyi.

Video oynatma konusunda da aynı derecede başarılı. 720p ekranı, 1080p videoları tüm görkemliğiyle gösteremese de, baktığımız 1080p Youtube videolarını son derece keskin bir şekilde gösterdi. Super AMOLED teknolojisi sayesinde, renkler ve siyahlar çok iyi.

Samsung Galaxy Alpha'nın en güçlü olduğu alanlardan biri de oyunlar. Hangi oyunu denediysek, hepsinde son derece akıcı performans verdi. Tamamen 3D ve karışık grafiklere sahipo Dread Trigger 2 gibi oyunlardan, Badland gibi 2D oyunlara kadar hepsi son derece hızlı çalıştı.

Sonuç

Sonuç

Samsung Galaxy Alpha, gerçekten herkesin isteyebileceği tarz bir cep telefonu olmuş. Plastik kasadan memnun olanlar, Samsung'un metal kenarlı Alpha için verdiği bazı ödünlerden hoşlanmayabilir. Ama hemen karar vermeden önce bu cep telefonunu bir kere elinizde tutmanızı tavsiye ederiz.

Hafifliği, inceliği, tam istenebilecek boyutu ve son derece akıcı performansıyla da etkileyici bir cep.

Ekranın 1080p olmaması bir eksi olsa da, gerçekten iPhone 6'nın önüne geçmesini engelleyen kısmı yazılımı. Yine de bu cep telefonu Samsung için büyük bir adım. Keşke fiyatı biraz daha ucuz olsaydı.

Metal kenarlı Samsung Galaxy Alpha testte!
Manzara fotoğraflarında renkler oldukça doğal

Bunun dışında Galaxy S5 ve diğer Samsung ceplerde bulabileceğiniz birçok kamera özelliğine de sahip. Kamerasının en büyük özelliklerinden biri de, 1080p'nin dört katı çözünürlük olan 4K çözünürlüğünde video kayıt yapabilmesi. 4K video kayıt yaparken fotoğraf çekemiyorsunuz. Varsayılan ayar olarak 1080p video kayıt modu seçili bulunuyor.

Metal kenarlı Samsung Galaxy Alpha testte!
Düşük ışıkta bile iyi sonuçlar mümkün
Okuyucu Yorumları