Meta, şimdi de Twitter'a rakip olmaya hazırlanıyor

WhatsApp, Facebook ve Instagram'ın da sahibi olan Meta, şimdi bu sosyal ağlara bir yenisini daha eklemek istiyor. Hedefte Twitter var...

Meta, Twitter'a rakip olmaya hazırlanıyor

MoneyControl ve Platformer'ın bildirdiğine göre Meta, gelecekte Mastodon gibi bir Twitter alternatifi sunabilir. Sosyal ağ devinin, kullanıcıların metin tabanlı güncellemeler göndermesine izin verecek P92 kod adlı bir uygulama geliştirmenin ilk aşamalarında olduğu ve Mastodon'un ActivityPub adlı sosyal ağ protokolünü destekleyeceği bildiriliyor.

Meta, merkezi olmayan bir sosyal ağ üzerinde çalıştığını yalanlamıyor. Şirketin yayınlara yaptığı açıklamaya göre “Metin güncellemelerini paylaşmak için bağımsız, merkezi olmayan bir sosyal ağı araştırıyoruz. İçerik oluşturucuların ve tanınmış kişilerin ilgi alanlarıyla ilgili güncellemeleri zamanında paylaşabilecekleri ayrı bir alan için bir fırsat olduğuna inanıyoruz.

Kaynaklara göre P92, Instagram'ın markasını taşıyacak ve kullanıcıların Instagram kimliklerini kullanarak kaydolmasına ve oturum açmasına izin verecek. Instagram hesabının oturum açma bilgilerini kullanırlarsa, kullanıcıların profilini fotoğraf paylaşım uygulamasının hesap ayrıntılarıyla otomatik olarak dolduracak. Ancak MoneyControl'ün gördüğü ürün özetine göre, ilk kaydın ardından “Instagram'dan P92'ye veri paylaşımı sıfır olmasa bile minimum düzeyde olacaktır.

"Merkezi olmayan" ne demek?

Uygulamanın merkezi olmaması, kullanıcıların kendi sunucularını kurabilecekleri ve içerik denetimi için kendi kurallarını belirleyebilecekleri anlamına geliyor. Bir kaynağın MoneyControl'e söylediğine göre uygulama, kullanıcıların gönderilerini diğer sunuculardakilere yayınlamasına izin verecek ancak birbirlerini takip edip edemeyeceklerini henüz bilmiyoruz. Ancak, eğer uygulama ActivityPub'ı destekliyorsa, kullanıcılar muhtemelen Mastodon ve protokolü kullanan diğer merkezi olmayan uygulamalarla birlikte çalışabilir olmasını bekleyecektir.

Meta’nın uygulamada kesinlikle istediği özelliklerin listesinde ön izlemeli gönderiler için dokunulabilir bağlantılar, paylaşılabilir resimler ve videolar ve ayrıca doğrulama rozetleri bulunuyor. Kaynaklar, şirketin rozetler için bir ücret talep edip etmeyeceğini belirtmiş değil, ancak Meta'nın Şubat ayında Facebook ve Instagram için ayda 12 dolarlık ücretli bir doğrulama hizmeti başlattığını unutmamakta fayda olabilir. Kullanıcılar, yorum bırakma ve özel mesaj gönderme olanağına sahip olacak, ancak uygulamanın ilk sürümünde bu özellikler mevcut olmayabilir. Ayrıca Meta, insanlara gönderileri Twitter'da yapabildikleri gibi yeniden paylaşma yeteneği verilip verilmeyeceğinden henüz emin değil gibi gözüküyor.

MoneyControl, şirketin uygulamayı oluşturmaya başlayıp başlamadığının veya hala geliştirme planlama döneminde olup olmadığının tam olarak net olmadığını söylüyor.