Bilgisayarınızda henüz SSD'lere geçiş yapmadıysanız, büyük ihtimalle mekanik parçalara sahip bir sabit disk yani HDD kullanıyorsunuz. Bu diskler, hız olarak SSD'ye yetişmeseler de 1TB ve fazlasını çok daha uygun fiyata depolayabiliyorlar. Peki her gün kullandığınız sabit diskinizin içinde nelerin olduğunu, onun nasıl çalıştığını veya nasıl ortaya çıktığını merak ettiniz mi? Cevabınız evet ise, yeni bilgiler öğrenmeye hazır olun!
- Sabit diskler her sene daha küçük, daha ince ve daha hafif bir hale gelseler de ilk zamanlar durum oldukça farklıydı. 1956'da IBM'in ürettiği RAMAC 305 sistemi, 61 cm genişliğindeki 50 plaktan oluşuyordu. Disklerin barındığı kasa ise bir çift buzdolabından büyüktü. Tüm bunlar, bugünün parasıyla 400.000 dolar karşılığında, 5MB veriyi saklamak için yapılıyordu.
- Sabit diskler, verileri cam veya alüminyumdan yapılmış sert manyetik diskler üzerinde saklarlar. Disket sürücüler, verileri esnek bir plastik filme kaydederken SSD'ler, verileri mekanik parçalara sahip olmayan yarıiletken yongalar üzerinde saklarlar.
Kapasite, elektronik devre kartı, sektörler...
- Sabit disklerin kapasiteleri, tahmin edebileceğiniz üzere saklayabildiği verinin miktarını belirler. Bugünkü sabit disk kapasiteleri, terabaytlarla sayılabiliyor. Normal bir sabit disk 1 ile 4 terabayt arasında veriyi saklayabilir. Ancak ciddi depolama işleri için 20TB'lık bir sabit disk alabilirsiniz.
- Veri oranı ise sürücünün işlemciye saniyede kaç bayt gönderebildiğini söyler.
- Arama süresi, işlemcinin bir dosyayı istemesiyle ilk baytın diskten geri gönderilmesi arasında geçen zamandır.
- Elektronik devre kartı: Sabit diskler, disk yığını ve veri yazma kolunun dışında bir de elektronik devre kartına sahiptirler. Bu kartta okuma ve yazma mekanizmasını, diskleri döndüren motoru kontrol eden elektronik devreler bulunur. Bu bileşenler, manyetik bilgilerin okunup baytlara dönüştürülmesinde veya işlemciden gelen bilgilerin manyetik olarak yazılmasında da kullanılırlar.
- Sabit diskler içerisinde birkaç disk bulunur. Bu diskler, onları 3.600, 7.200 RPM gibi hızlarda döndüren bir motora bağlıdır. Diskler çok düz oldukları gibi, cam veya metal gibi sert bir maddeden oluşurlar.
- Diskler içinde verileri dönen diskler üzerinden okuyup, yazmaya yarayan birkaç kafa bulunur. Bu kafalar, kol yardımıyla hareket mekanizmasına bağlıdır. Hareket mekanizması, kafaları diskin ortasıyla kenarları arasında çok hızlı ve isabetli biçimde, saniyede 50 defaya kadar taşıyabilir.
- Veri, diskin manyetik yüzeyine kaydedildiğinde bilgiler, sektör ve iz adı verilen bölümlere kaydedilirler. İzler, eş merkezli dairelerden oluşurken sektörler, izler üzerindeki pasta şekilli bölümlerdir. Sektörler, 256 veya 512 bayt gibi sabit miktarda veriyi taşır ve genellikle kümeler olarak gruplandırılırlar.