Mars'taki yırtıklar: Bu garip oluşumlar nasıl oluştu?

Mars'ın yörüngesindeki uzay aracının çektiği yeni fotoğraflar, kızıl gezegenin yüzerindeki devasa kesikleri gözler önüne serdi.

Mars'taki yırtıklar: Bu garip oluşumlar nasıl oluştu?

Mars'ın yörüngesindeki bir uydudan alınan yeni bir görüntü, çarpıcı bir kanyonu daha önce görülmemiş ayrıntılarla ortaya çıkardı. Gezegenin yüzeyinde sanki gerilmekten yırtılmış bir kumaş gibi yırtıklar bulunuyor.

Aganippe Fossa olarak bilinen bu boğumlu, yara izine benzeyen geçit ilk kez neredeyse bir asır önce gökbilimciler tarafından fark edilmişti, ancak şimdi ilk kez bu kadar yakından görülebiliyor.

Bir uçtan bir uca yaklaşık 600 kilometre uzunluğundaki Aganippe Fossa, her iki tarafında dik duvarlar bulunan hendek benzeri oluklardan oluşuyor. Karşılaştırma yapmak gerekirse, ABD'deki Büyük Kanyon 446 kilometre uzunluğunda, ancak gezegenimizin en geniş kanyonu Grönland'ın buz tabakasının altında yer alıyor ve o da yaklaşık 750 kilometre uzunluğunda.

Yeni görüntü Avrupa Uzay Ajansı'nın (ESA) 2003 yılından bu yana Kızıl Gezegen'in yörüngesinde bulunan Mars Ekspresi aracı tarafından çekildi.

Bu yarıklar nasıl oluştu?

ESA'ya göre, Aganippe Fossa'nın nasıl oluştuğu henüz bilinmiyor. Tahminlere göre, Asia Mons'un altından gelen magmanın yukarı doğru ilerleyerek Mars yüzeyinin milyonlarca yıl önce gerilmesine ve çatlamasına neden olmasıyla oluşmuş olabilir.

Ancak kanyon uzay aracının çektiği resimlerde ne kadar etkileyici görünse de, Mars'ın en uzun vadisi olan Valles Marineris ile boy ölçüşemez zira Mars'ın ekvatoru boyunca 4.000 kilometre boyunca uzanan bu heybetli kanyon, tüm güneş sistemindeki en büyük kanyon olarak biliniyor.