Hindistan'ın 2014'ten bu yana Mars çevresinde yörüngede dönen Mangalyaan uzay aracı aniden sessizliğe büründü. Görev kontrolörleri artık yakıtı ve pili bittiği varsayılan yörünge aracıyla iletişim kuramıyor. Ancak, Mangalyaan tahmin edilen görev süresini zaten defalarca aşmıştı.
Hindistan'daki haber kuruluşlarına uzay aracını kurtarmanın bir yolu olmadığını teyit eden kaynaklar, Mars Orbiter Görevinin (MOM) sona ermiş olduğunu belirtiyor. Hindistan'ın ilk gezegenler arası görevi, 5 Kasım 2013'te başlamıştı. Mangalyaan uzay aracı 23 Eylül 2014'te Mars yörüngesine girdi ve o zamandan beri Mars atmosferini ve yüzeyini gözlemliyordu.
Mangalyaan görevinin yalnızca altı ay sürmesi gerekiyordu, ancak uzay aracı bu süreyi geçtikten sonra da çalışmaya devam etti. Ancak son zamanlarda, arka arkaya meydana gelen tutulmalar nedeniyle uzun süre güç alamadı. Yörünge aracının pili, 100 dakika kadar süren tutulmaları kaldıracak şekilde tasarlandı, ancak Hindistan Uzay Araştırmaları Örgütü'nden (ISRO) bir kaynağa göre, son tutulmalardan biri yaklaşık sekiz saat sürdü. Sonuç olarak, uzay aracının pili tamamen boşaldı ve tüm yakıtı tükendi.
Hindistan uzay ajansı ISRO, uzay aracını tutulmanın yarattığı gölgelerden uzak tutmak için yörüngesel manevralar yapıyordu, ancak son iki tutulmayı önleyemedi. Tüm bunlar bir yana, uzay ajansı Mangalyaan'ın ölmüş olduğunu hala resmi olarak ilan etmiş değil.
Aslında durum iyi görünmüyor, ancak Mangalyaan görevi her durumda tarihe geçecek. Hindistan'ı Mars yörüngesine ulaşan dördüncü ulus yaptı, diğerleri Amerika Birleşik Devletleri, Sovyetler Birliği ve Avrupa Birliği'ydi. Birleşik Arap Emirlikleri'nin göreviyle birlikte artık daha fazla ülke uzay yolculuğunda ismini duyurur olacak. Şubat 2021'de fırlatılan ve Temmuz 2020'de Mars yörüngesine başarıyla giren Hope sondası ve 24 Şubat 2021'de Kızıl Gezegene ulaşan Çin'in Tianwen-1 sondası buna iki örnek.