Kızıl Gezegen'in üzerindeki kayaların yer alan mineral damarları, Mars'ın geçmişi hakkında önemli bilgiler sunmakta. Bu yüzden de Curiosity aracı bu kayaları bir lazerle vurmuş durumda.
Bilim adamları, Mount Sharp'ın alçak yamaçlarındaki bu önemli bölgeyi "Garden City" (Bahçe Şehir) olarak adlandırıyor. Eğer ölçeklendirmek için belirtmek gerekirse, fotoğrafın ortasında bulunan kayalık oluşum yaklaşık olarak 1 metre yüksekliğinde. Birkaç milyar yıl önce yeraltı suları bu kayalıktaki çatlaklardan akmaktalardı ve mineralleri de beraberlerinde taşımaktalardı.
Su kuruduğu zaman da taşıdığı mineralleri geride bırakarak, kayalıktaki çatlakları dolduran mineral damarlarını oluşturdu. Garden City'deki kayalık zaman içerisinde erozyona uğrasa da mineral kaynakları daha sertler ve erozyona karşı daha dayanıklılar. Bunun sonucu olarak da kayalık geri çekilerek, yavaş bir şekilde bir zamanlar buradan akan suyun izlerini ortaya çıkartıyor.
Bölgedeki mineral kaynakları, bilim adamlarına birkaç milyar yıl önce burada ne kadar su aktığı ve ne tür kimyasallar taşıdığı hakkında bilgi sunuyor. Bu bilgi de, eğer zamanında Mars'ta hayat var idiyse, gezegenin bu canlılar için geçmişte ne gibi bir ortam sunduğunu anlamamıza yardımcı olacak.
Peki suda ne vardı?
Curiosity, bu damarlarda ne gibi kimyasallar bulunduğunu anlamaya yardımcı olmak için 17 tanesini üzerinde bulunan lazer ile vurdu. Bu lazer, Chemistry&Camera veya ChemCam olarak adlandırılan bir aletin bir parçasıydı. Curiosity, bir kayaya bu lazeri ateşlediğinde kayadaki elektronları harekete geçiriyor ve bu da bir çeşit ışık yaratıyor. Bu anlık ışığın incelenmesi ile de kayanın kimyasal yapısı çözülebiliyor.
Anlaşıldığı kadarıyla Garden City içerisinde farklı zamanlarda farklı su kaynakları akmaktalardı. Eski bazı damarlar, temel olarak üstlerine bırakılmış yeni damarlara sahipler. Yeni bir su kaynağı, eski su kaynağının bıraktığı mineral depoları üzerinde akarken, kendi taşıdığı mineralleri de bu deponun üzerine bırakmakta. Her damar kendine özel bir mineral grubuna sahip durumda. Bazı damarlar demir açısından zenginken, diğerleri kalsiyum sülfat, magnezyum sülfat veya florin barındırıyorlar.