Mars'ta bir garip cisim daha: Daha önceki hiçbir şeye benzemiyor

Mars yüzeyinde keşfedilen ve oraya ait değilmiş gibi görünen acayip cisimlere bir yenisi daha eklendi. İlginç bir kaya, çevresinden çok farklı olması sebebiyle internette de hızla ün kazandı.

Mars'ta bir garip cisim daha: Daha önceki hiçbir şeye benzemiyor

Mars’ta çalışmalarına devam eden robot keşif araçları, geçen yıllar içerisinde gizemli mor kaplamalı kayalardan kapıya benzeyen oluşumlara kadar uzanan ilginç bulgularla karşılaştı. Bu keşif araçları bazen o kadar sıra dışı ve Mars’ın genel görüntüsüyle uygunsuz gibi görünen kayalarla karşılaşıyorlar ki, komplo teorileri bile bir anda yayılmaya başlıyor.

13 Eylül’de NASA’nın Perseverance keşif aracının Mars arazisinin üzerinde duran dikkat çekici bir kayayı tespit etmesi de, internet üzerinde hızlı bir popülerliğe kavuşan keşifler arasına girmiş durumda. Bu kayanın internette hızla ün kazanmasının sebebi muhtemelen çevresine kıyasla oldukça sıra dışı görünmesiyle de desteklendi.

Elbette bu kaya Perseverance ekibinin de dikkatini çekti ve onu “Mars’ta daha önce görülen hiçbir şeye benzemiyor” olarak nitelendirdiler. Şu anda Perseverance, krateri oluşturan asteroit çarpmasının kayaları fırlatmasıyla oluşmuş olabilecek Jezero Krateri’nin bir parçası olan Dox Kalesi’ne doğru ilerliyor.

Bu ayın başlarında Perseverance yamaçlardan kraterin kenarına doğru yavaşça tırmanırken, ekip üyeleri uzakta alışılmadık bir doku fark ettiler ve bunu Mastcam-Z kamerasını kullanarak gözlemlemeye karar verdiler. Birkaç gün sonra, Perseverance bölgeden ayrıldıktan sonra, NASA verileri aldı ve yaklaşık 20 santimetrelik kayanın çevresine göre ne kadar garip olduğunu fark etti.

Purdue Üniversitesi'nde doktora öğrencisi ve Perseverance ekibi üyesi olan Athanasios Klidaras, bir NASA blogunda “Bilim ekibi, bu kayanın Jezero Krateri'nde ve belki de tüm Mars’ta daha önce görülen hiçbir şeye benzemeyen bir dokuya sahip olduğunu düşünüyor” diyor ve ekliyor: “Kimyasal bileşimine dair bilgimiz sınırlı, ancak erken yorumlar magmatik ve/veya metamorfik süreçlerin çizgilerini oluşturmuş olabileceği yönünde.

İnternet üzerinde bu kaya “zebra kayası” olarak adlandırılıyor olsa da, NASA ekibi ona “Freya Kalesi” adını verdi. Ekip, çevresinden oldukça farklı gözüken kayanın muhtemelen şu anki konumuna başka bir yerden gelmiş olabileceğini düşünüyor. Perseverance kraterdeki tırmanışına devam ederken, muhtemelen aşağı yuvarlanmış olabileceği düşünülen kayanın benzerleriyle önümüzdeki haftalarda karşılaşması da mümkün olabilir.