Ünlü Loch Ness canavarı, iddia edildiği gibi dev bir yılanbalığı olabilir mi?

“Süper yılanbalığı" teorisi, ünlü Loch Ness canavarını açıklamakta ne kadar yeterli? Loch Ness canavarı gerçekten de bir yılanbalığı olabilir mi?

Loch Ness canavarı gerçekten dev bir yılanbalığı olabilir mi?

Dünyaca ünlü Loch Ness canavarının boyunun, çekilen ikonik fotoğrafına bakılarak 1 ile 2 metre arasında olduğu söyleniyor. Diğer bazı fotoğraflara bakıldığında ise 15 ile 20 metre arasında olabileceği iddiaları da var.

2018'de yapılan bir eDNA çalışması, gölde muhtemelen büyük, kıvrımlı yılan balıklarına işaret eden bol miktarda A.anguilla DNA'sı olduğunu söylüyordu. Bu da, canavarın aslında büyük bir yılanbalığı olabileceğini gösteriyordu.

Peki ama canavarın gerçekten dev bir yılan balığı olma ihtimali ne kadar? Araştırmacılar, yılan balıklarının sayısını ve devasa su kütlesinden çıkarıldığında ortalama vücut boyutlarını belirlemek için Loch Ness gölündeki avlanma verilerine baktılar. Gölde büyük bir yılan balığı (minimum 1 metre) bulma şansınızın yaklaşık 50.000'de 1 olduğu sonucuna vardılar.

Yazarlar, "ancak, bu pek de varsayılan canavara benzemiyor” diyorlar. Gerçekten de, Loch Ness'te 6 metrelik bir yılan balığı bulma olasılığı sıfır olarak çıkıyor. Bu nedenle, büyük yılan balıkları, göl yüzeyinde bazı görgü tanıklarının gördüklerini açıklıyor gibi görünse de, olağanüstü büyük hayvanların varlığını pek olası kılmıyor.

Peki, bu yılan balığı teorisi nereden geldi?

1970'lerde biyolog Roy Mackal, kurduğu bir tuzakla çarpık bir örnek topladıktan sonra, gölde büyük yılanbalıklarının var olabileceği sonucuna vardı. Nessie'nin tanımlayıcı özelliklerini düşündüğünüzde, aslında bu tamamen de saçma görünmüyordu: Uzun, ince bir boynun üzerinde bir kafa, aşırı esneklik, pektoral yüzgeçler ve koyu renk...

Ancak yeni araştırmalar, dev yılanbalığı teorisini büyük oranda çürütmüş gibi görünüyor. Yani Loch Ness canavarının dev bir yılanbalığı olması pek mümkün değil...