Windows kullanıcıları, Linux gibi farklı bir dünyaya adım atmaktan çekiniyor olabilirler. İki işletim sistemi arasındaki farklarla nasıl başa çıkacağınızı bilmiyorsanız, endişelerinizde pek haksız sayılmazsınız. Bu yazımızda Windows kullanıcılarının Linux hakkında en çok sorduğu soruları cevaplamak istiyoruz.
Tüm eski yazılımlarınızı çalıştırır mı?
Birçok popüler yazılımın çapraz-platform sürümleri, Linux'ta kusursuzca çalışacaktır ancak Linux'ta çalışmayan Microsoft Office gibi yazılımlar da var. Genel olarak Windows'ta yaptıklarınızı Linux'ta da yapabilirsiniz. Neyi çalıştırıp, neyi çalıştıramayacağınızı görmek için biraz araştırma yapabilirsiniz. İhtiyaçlarınız ne kadar "eşsiz" ise, bunun Linux'taki karşılığını bulma ihtimaliniz o kadar düşük.
Yazılımları nerede bulabilirsiniz?
Yazılımları dağıtımınızla birlikte gelen paket yöneticisi ve/veya yazılım merkezi üzerinden yükleyebilirsiniz. İstediğiniz yazılımı bulduktan sonra yüklemek için genellikle bir kez tıklamanız yeterli olacaktır.
Sürücüler nereden yüklenir?
Linux'un güzel tarafı, sürücülerin çoğunu kendi içinde barındırması. Dolayısıyla her şey çalışıyorsa sürücüleri düşünmenize gerek yok. Ek sürücüye ihtiyacı olan bileşenler için ise dağıtımınız, size Additional Drivers aracını çalıştırmanızı söyleyecektir. Bu araç, tüm donanımlarınızı kontrol edip sürücüleri bularak, hangilerini yüklemek istediğinizi sizin tercihinize bırakacaktır.
Linux'a gerçekten virüs bulaşmaz mı?
Linux'a gerçekten virüs bulaşmaz mı?
Windows virüslerinin bulaşmadığı Linux, gerçekten de daha güvenli. Linux için yazılan çok az sayıda virüs ise Linux'un karmaşık izin sistemi nedeniyle çalışmakta ve gerçek bir zarar vermekte zorluk çekmekteler.
Linux'ta oyun oynanır mı?
Oyunları çalıştırabilen bir sistem olan Linux, Steam sayesinde çok sayıda oyunu destekliyor. Ancak Windows'taki oyunların sayısı Linux'takinden çok daha fazla.
Nasıl deneyebilirsiniz?
Denemek istediğiniz dağıtımı seçtikten sonra dağıtımın indirme sayfasına gidip 32-bit veya 64-bit sürümü indirin. Bilgisayarınız çok eski değilse 64-bit'i tercih edin.
Windows'la ve diğer işletim sistemleriyle uyumlu mudur?
Genel olarak evet. Örneğin farklı işletim sistemlerine ait çoğu dosya biçimi, alternatif programlar tarafından açılabiliyor. LibreOffice ile MS Office dosyalarını, GIMP ile Photoshop dosyalarını açmanız mümkün. Windows'un ağ üzerindeki paylaşımlı klasörlerine de ulaşabilirsiniz.
Ne sıklıkta yükseltmelisiniz?
Bu, indirdiğiniz dağıtıma bağlıdır. Fedora gibi bazı dağıtımlar hızlıdır ve sadece son bir veya iyi sürümü desteklerler. Ubuntu'nun LTS dağıtımlarıysa 2 senedir bir çıkar ve 5 sene desteklenir.
Yasal mı?
Evet, anack bazı istisnalara dikkat etmek gerekiyor. Linux dağıtımlarını indirmek ve kurmak yasaldır. Bununla birlikte bazı küçük bileşenleri kullanmanız yasa dışı sayılabilir. Örneğin indirebileceğiniz MP3 codec'i aslında patentlidir ve onu ödeme yapmadan kullanmak yasadışıdır. Ancak bunu aşmanın birçok yolu var. Örneğin Windows'u satın aldıysanız, Windows bu codec'le birlikte geldiği için codec'i Linux için tekrar satın almanıza gerek yoktur. Bunun yanında bu tür bileşenleri kullandığı için cezalandırılan kullanıcıya şimdiye kadar rastlanmadı.