Linux dünyasına giren bir kullanıcı, kısa zamanda her şeyin "Linux"tan ibaret olmadığını, onun Ubuntu, Linux Mint, Debian, openSUSE gibi sayısız Linux çeşidinin bulunduğunu öğrenecektir.
Windows'un da farklı sürümleri var, ancak farklı Windows'lar tamamen ayrı bir işletim sistemi olarak satılmıyorlar. Peki bu kadar çok Linux dağıtımının var olmasının nedeni ne?
Linux çekirdeği
Her Linux dağıtımı, sonuçta bir Linux işletim sistemidir; dolayısıyla en az bir ortak noktaları vardır. Bu ortak nokta, Linux çekirdeğidir. Bu yazılım parçası, işletim sisteminin çekirdeğini oluşturur. Çekirdek, web tarayıcınız gibi sıradan yazılımlar ile donanımlarınız arasında köprü görevi görür. Çekirdek, çok sayıda sürücüye de ev sahipliği yapar.
Linux çekirdeği, dünya çapındaki geliştiricilerin katkılarıyla güncellense de ona neyin girip çıkacağını Linux'un mucidi Linus Torvalds kontrol etmekte.
Sistem teknolojileri
Linux çekirdeğinin dışına çıktıkça bazı şeyler değişmeye başlar. Dağıtımların liderleri, pakete hangi yazılımları, hangi paket yöneticisini dahil edeceklerini belirleyebilirler. Hangi ekran sunucusunun kullanılacağı, hangi ek araçların kullanılacağı da takım liderlerinin seçimine kalmıştır.
Masaüstü ortamları, hedefler ve etik
Masaüstü ortamları
Bazı dağıtımlar, sadece kullandıkları masaüstü ortamına göre farklılık gösterebilirler. Örneğin Ubuntu, Gnome/Unity'yi; Kubuntu KDE'yi; Xubuntu Xfce'yi; Lubuntu ise LXDE'yi kullanmaktadır. Fedora gibi bazı dağıtımlar, birden fazla masaüstü ortamını aynı anda sunabilirler.
Bazı dağıtımlar ise teknolojik anlamda beğendikleri bir dağıtımın bazı yazılım paketlerini değiştirmeyi amaçlarlar. Örneğin Linux Mint, Ubuntu ikili dosyaları destekler ancak kendi sistem araçlarına, kendi masaüstü ortamına ve kendi yeşil temasına sahiptir.
Hedefler ve etik
Bazı dağıtımların var olma nedeni, ne yazılımlara, ne de dağıtımın kullandığı teknolojilere bağlıdır. Aksine bazı dağıtımlar, çok kararlı bir dağıtım sunmak (Debian), Windows ve Mac OS X'ten geçiş yapanlar için kullanımı çok kolay bir ortam sunmak (Linux Mint) gibi hedeflere sahiptirler.
Fedora ise yazılımların en son sürümlerini kullanmasıyla tanınmaktadır. En son teknolojiler, genellikle öncelikle Fedora'da yer alır.
Dağıtımların açık kaynak kodlu yazılımla ilgili duruşu da farklılık göstermektedir. Örneğin Ubuntu, yazılım deposunda deposunda tescilli yazılımları kullanmaktadır. Steam oyun istemcisi, AMD ve Nvidia'nın grafik sürücüleri, her zaman dağıtım içinde yer almaktadır. Fedora ise tam aksine çok sert bir açık kaynak politikasına sahiptir ve tescilli yazılımları deposuna sokmamaktadır.