Barselona'daki Mobil Dünya Kongresi'nde LG tarafından tanıtılan G5, modüler olma özelliğiyle ilgi çekti. LG G4, selefinin üzerine deri kapak gibi birkaç yenilik eklemiş, ancak tam anlamıyla LG'nin istediği noktaya gelememişti.
Güney Koreli firma, farklı bir LG G5 sunarak bizi yepyeni bir telefon geliştirdiğine ikna etmek istiyor. Peki LG G5'i G4 ile kafa kafaya karşılaştırdığımızda nasıl bir sonuç ortaya çıkıyor? Cevabı yazımızda bulacaksınız.
Tasarım
LG G5, tasarım konusunda birkaç şeyi değiştiriyor. Telefonun altı kısmından çekip çıkarabildiğiniz kısım, pili dışarı çıkarmanızı sağlıyor. Buradan LG CAM Plus kamera veya LG Hi-Fi Plus ses modülü gibi ek aksesuarları G5'e bağlayabiliyorsunuz.
G4'ün plastik, kavisli tasarımı G5'te yerini tamamen metal bir kasaya bırakıyor. Bununla birlikte G5'in kamera çıkıntısı, açıkçası G4'teki gibi hoş görünmüyor. Kameranın altında güç düğmesi ve parmak izi okuyucusu olarak çalışan bir çıkıntı daha bulunuyor. LG G4'te parmak izi okuma işlevi yoktu, ancak biz G4'ün arka yüzünün daha iyi göründüğünü düşünüyoruz.
73,9mm genişliğindeki LG G5, 76,1mm genişliğindeki G4'ten biraz daha dar, dolayısıyla tek elle tutulması biraz daha kolay. Bununla birlikte G5, G4'ten 0,5mm daha uzun. 159 gramlık LG G5, 155 gramlık LG G4'ten birazcık daha ağır.
Ekran
LG G5, 5,3 inç'lik bir ekranla geliyor. Yani LG G4'in 5,5 inç'lik ekranına göre daha küçük bir ekrana sahip. İki telefon da QHD (2560 x 1440) çözünürlük ile geliyor, ancak G5'in boyutunun daha küçük olması, piksel yoğunluğunun daha yüksek olması anlamına geliyor (G5: 554ppi, G4: 538ppi).
LG G5'in G4'e göre üstün olan diğer bir yanı, ekranının sürekli olarak açık kalması ve bu sırada önemli bilgileri göstermesi. Yani saati ve yeni uyarılarınızı görmek için telefonu elinize alıp açmanız gerekmiyor, bakmanız yeterli oluyor.
İşlem gücü ve depolama
LG G5, Qualcomm'un en hızlı işlemcisi Snapdragon 820 ve 4GB RAM gibi en üst seviye özelliklerle geliyor. Yani zamanının en güçlü işlemcisi olmayan Snapdragon 808'i taşıyan, 3GB RAM'li LG G4'ten daha güçlü.
LG G5 ve G4'ün ikisi de 32GB depolama alanı sunuyor, ancak Android işletim sistemi nedeniyle size kalan alan daha küçük. Bu sorun, iki telefonda da bulunan microSD slotuyla çözülüyor. Burada da LG G5, 2TB microSD kart desteğiyle yalnızca 128GB'a kadarki kartları destekleyen G4'ü geçiyor.
İşletim sistemi ve arayüz
LG G5, tahmin edebileceğiniz gibi Android'in en son sürümü olan Android 6.0 Marshmallow ile geliyor. G4 ise Android 5.1 ile çıkış yapmıştı. Ancak LG G4, Marshmallow güncellemesini alacak ve bu olduğunda G5'e yaklaşacak. Yine de G5'in kullanıcı deneyimi muhtemelen daha iyi kalacak.
Kamera
LG G4, 16 megapiksel arka ve 8 megapiksel ön kamerasıyla güçlü kameralara sahip. LG G5 bu trendi sürdürüyor ve arka tarafta 16 megapiksellik bir kameraya ve lazer odaklanma teknolojisine yer veriyor. Önde ise yine 8 megapiksellik bir kamera bulunuyor.
Ancak LG G5 burada durmuyor, çünkü 135 derecelik, 8 megapiksellik ikinci bir kamerası bulunuyor. LG'ye göre bu ikinci sensör, manzaraları, yüksek binaları ve geniş grupları daha iyi yakalayabiliyor.
Pil
LG G4'ün pili 3.000mAh ile LG G5'in 2.800mAh'lik pilinden biraz daha güçlü. Ancak G5'in ekranı biraz küçüldüğü için bu, pil ömrünü olumsuz etkilemeyebilir. Yine de QHD çözünürlüğü ve sürekli açık kalan ekranı düşündüğümüzde, G5'in pil performansını merak ediyoruz. Her iki telefonun da pili, bugünkü telefonlarda nadir rastlasak da, sökülebiliyor.