Letonya, alkollü sürücülerin el konulan araçlarını Ukrayna'ya bağışlıyor

Letonya'dan sarhoş sürücülere ilginç ceza: Araçlara el koyuyorlar ve Ukrayna'ya bağışlıyorlar!

Letonya'dan sarhoş sürücülere ilginç ceza

Letonya hükümeti, Ukrayna'nın Rusya'ya karşı savaşını desteklemek için ilginç bir yol buldu: Alkollü sürücülerin el konulan araçları bundan böyle Ukrayna'ya gönderilecek.

BBC'nin bildirdiğine göre, yaklaşık 1,9 milyon nüfusa sahip olan Letonya, tüm Avrupa'da en yüksek alkollü araç kullanma oranına sahip ülke olarak öne çıkıyor. 2022 yılında ülkede, kandaki yasal alkol sınırı %0,5'i aşan 4.300 sürücü kaydedildi. Aynı yıl Letonya hükümeti, kanındaki alkol seviyesi yasal sınırın üç katı olan sarhoş sürücülerin araçlarına el koyup satmasına izin veren bir yasa çıkardı.

Ancak, Letonya hükümeti o kadar fazla araca el koyuyor ki, yeterince hızlı bir şekilde açık artırmaya çıkaramıyor ve bu araçlar hızla kamu depolarını dolduruyor. Sadece 2023'ün ilk iki ayında ülkedeki yetkililer 200 araca el koydu. Hükümet, bağışlanan araçları Ukrayna'nın ön saflarına veya acil durum ambulansı olarak kullanılmak üzere teslim eden STK Twitter Convoy'dan bir teklif aldıktan sonra, el konulan araçları, ülkenin Rus işgaline karşı direnişini desteklemek için Ukrayna'ya göndermeye karar verdi.

El konulan Letonya araçlarının ilk teslimatı bu hafta Ukrayna ön saflarına ulaştı. Letonya, her hafta el konulan iki düzine aracı Twitter Convoy'a bağışlamayı planlıyor.

Twitter Convoy'un kurucusu Reinis Poznaks, Reuters ile yaptığı röportajda “bu kadar fazla sayıda insanın alkollüyken araç kullanmasını kimse beklemiyordu. El konulan araçları insanların içki içtiği kadar hızlı satamıyorlar. Bu yüzden onları Ukrayna'ya gönderme fikrini önerdim” dedi.

Yeni yasa kapsamında el konulan ilk sekiz arabanın toplam değeri yaklaşık 18.500 Euro.

Haber kaynağı, Twitter Convoy'un Ukrayna'daki hastanelere ve askerlere 1.200'den fazla araç teslim ettiğini söylüyor. Ayrıca STK, araç satın almak ve savaş sırasında Ukrayna'ya altyapı ve lojistik konusunda yardım etmek için 2 milyon dolar toplamayı da başardı.