Televizyonlarda üç tür teknolojinin adını sıkça duyuyoruz: LED, LCD ve Plazma. Hangisinin daha iyi olduğu konusunda çokça tartışma yapıldı, sayısız yorum yazıldı. Ancak işin aslı, her birinin kendine göre avantajlara sahip olması ve birini koşulsuzca öne çıkarmanın zor olduğu. Peki, bir LED televizyon mu size göre, LCD mi, yoksa plazma mı?
LCD TV'ler birkaç inç'lik ekranlardan 80 inç'lik boyutlara kadar çıkabiliyorlar. LED TV'ler de aslında birer LCD TV, ancak ışık kaynağı olarak geleneksel CCFL'ler yerine LED'i kullanıyorlar. LED TV modelleri genellikle uç nokta olduklarından, performans avantajına sahip olabiliyorlar. LED konusuna ayrıca duracağız. Plazma TV'ler ise bugün Panasonic, LG ve Samsung tarafından üretiliyor ve boyutları genellikle 42 ile 65 inç arasında değişiyor. Makalemizdeki bilgilerin genel olarak orta seviyelerdeki / ortalama televizyonlar için olduğunu da hatırlatarak karşılaştırmamıza başlayabiliriz.
Işık çıktısı ve siyah seviyeleri
Işık çıktısı / parlaklık
Kazanan: LED LCD
Kaybeden: Plazma
İkinci: CCFL CLD
LED LCD'lerin en parlak televizyonlar olduklarından bizim de şüphemiz yok. Bazı modeller 100 foot-lambert'in üzerinde parlaklık sağlayabiliyor. Bir sinema salonunda ise bu değer, genellikle 5'in üzerinde olmaz.
Plazmalar, eski CRT tüplü televizyonlardan çok daha parlak olsalar da ikinci gelen CCFL LCD'nin de gerisinde kalıyor. Plazma TV'yi parlak bir odada görmeniz zor olabilir.
Diğer önemli bir nokta ise televizyonun ekranında parlamayı engelleyici bir maddenin kullanılıp kullanılmadığı. Böyle bir antireflektif kaplamaya sahip plazma, aydınlık ortamda korumasız ve pırıl pırıl bir LCD ekranından daha iyi görüntü verebilir.
Siyah seviyesi
Kazanan: Plazma
Kaybeden: CCFL LCD
İkinci: LED LCD
Plazma TV'ler, arada çok büyük fark olmasa da şu an en iyi siyahları sunuyorlar. LED LCD'ler, LED'lerini kapatarak tam bir siyah elde edebiliyorlar, ancak bir film seyrederken plazmalar daha siyah görünüyor. Bunun ise kontrast oranı ile ilgisi bulunuyor.
Kontrast oranı ve enerji tüketimi
Kontrast oranı
Kazanan: Plazma
Kaybeden: CCFL LCD
İkinci: LED LCD
Resmin en karanlık alanı ile en aydınlık alanı arasındaki oranı belirleyen kontrast oranı, resim kalitesinde önemli rol oynar. Yüksek bir kontrast oranına sahip ekran, daha gerçekçi görünecek ve size bir derinlik hissi verecektir.
Ancak fiyatı el yakacak kadar pahalı da olsa, Sharp'ın Elite LED LCD'si bu durum için bir istisna oluşturuyor. Televizyon, gelişmiş lokal karartmalı arka ışığa sahip ve plazma ekranlardakine benzer bir kontrast oranı sağlayabiliyor. Lokal karartmalı LED LCD'ler, yandan aydınlatmalı modellere ve aynı boyuttaki plazmalara göre daha pahalılar ve bu nedenle tüketicinin ilgisini çok fazla çekmiyorlar. Dolayısıyla bu TV'lerin birer istisna olduğunu söyleyebiliriz.
LCD'lerde daha iyi kontrast oranları sağlayacak bazı teknolojiler ise yolda. Bu teknolojiler hakkında muhtemelen CES 2012'de yeni şeyler öğrenebileceğiz.
Enerji tüketimi
Kazanan: LED LCD
Kaybeden: Plazma
İkinci: CCFL LCD
LED LCD'ler özellikle de arka ışığı kapandığında çok daha az enerji tüketiyorlar. CCFL LCD'ler düşük enerji tüketiminde LED'in hemen arkasında, ikinci sırada yer alıyor. Plazma TV'ler ise kontrast denetimini yüksek olacak şekilde ayarladığınızda –ki iyi bir görüntü için bu gerekli- enerjiyi çok da verimli tüketmiyor. Yine de plazmalar, birkaç sene öncesine göre çok daha az güç harcıyorlar.
LED TV'ler diğer TV'lerden daha pahalı olduğundan, enerjiden yapacağınız tasarruf, ödediğniiz bu farkı kurtarmayabilir. Zira TV'ler arasında bu denli büyük bir enerji tüketimi farklı bulunmuyor.
Fiyat ve ömür
Fiyat
Kazanan: CCFL LCD
Kaybeden: LED LCD
İkinci: Plazma
Genellikle bulabileceğiniz en ucuz TV'ler, CCFL LED'lerdir. Uç nokta TV'lerin bir çoğunda ise LED ekran kullanılıyor. Plazmalar ise genellikle en iyi boyut/fiyat oranına sahipler
Ömür
Berabere
Farklı şirketler tarafından yapılan birçok araştırma, düz ekranlı TV'lerin son derece güvenilir olduğunu ortaya çıkardı. İnternetteki forumlarda genellikle kızgın kullanıcıların yaptığı şikayetler nedeniyle daha fazla eleştiriye rastlamanız doğal.
Görüntü izleri
Berabere
Bu durum tüm televizyonlarda meydana gelebiliyor. Özellikle plazmalarda ekranda uzun süre kalan kanal logosu gibi görseller, ekranı kapattığınızda da ekranda kalabiliyor. Ancak son yıllarda geliştirilen plazma teknolojisi ile bu sorun, tarihe karışmak üzere. Dolayısıyla yeni bir televizyonda bu sorunu yaşama olasılığınız çok düşük.
Üniformluk ve kazanan
Üniformluk
Kazanan: Plazma
Kaybeden: CCFL LCD, LED LCD
Üniformluk, ekranın bazı bölümlerinin diğer taraflara göre devamlı olarak parlak kalmasıdır. Plazmalar, bu konuda da bazı sorunlara sahip olabilir ancak bu çok nadir olur ve genellikle fark edilmez. Kenar aydınlatmalı LED LCD'ler ise bu konuda en kötüleridir. Üniformluk, genellikle TV'den TV'ye değişir ve aynı modele sahip bir arkadaşınızda sorun varken, sizde herhangi bir sorun yaşatmayabilir.
Kazanan
Bazılarımıza göre siyah seviyesi her şeyden önemli olabilirken, bazılarımız için ışık çıktısı çok önemlidir. Dolayısıyla "en iyisi en aydınlığıdır" veya "LCD'nin siyahları berbattır" gibi yorumlara kulak asmayın ve öncelikle listemizdeki maddeleri gözden geçirin.
Eğer gün içerisinde uzun saatler televizyon başında oluyorsanız veya pencerelerle çevrili bir odanız varsa, en iyi seçenek LED LCD olabilir. Ancak televizyonunuzu gece seyrediyorsanız ve TV'nizin karanlıkta kaybolmasını istiyorsanız, plazmayı tercih edebilirsiniz.