Laptop'unuzun oyun performansını artırın!

Laptop'unuzda daha iyi bir oyun performansı elde etmek için tüm bilmeniz gerekenler bu makalemizde!

Laptop'ta oyun oynama rehberi

Gartner verilerine göre 2010'un sadece ilk çeyreğinde yüzde 43.3 artan laptop satışları, her geçen gün daha fazla kullanıcının bu teknoloji dalgasına katıldığını gösteriyor.

Laptop teknolojilerini yakından takip etmek işlerimizi daha hızlı ve verimli yapmamızı sağlayabiliyor. En iyisi ise oyun oynamak için artık buna özel bir laptop satın almamıza gerek yok. Ciddi PC oyuncuları tabi ki son GPU teknolojilerinden faydalanmak isteyeceklerdir ancak bugünlerde netbook'lar bile bizi eğlendirebiliyorlar.

En ucuz laptop'larda bile oyun potansiyelinin artmasına neden olan bazı faktörler arasında işlemciler başta.

Peki laptop'unuz ile oyunlardan en yüksek performansı almak için nelere ihtiyacanız var ve bunun için laptop'unuzu nasıl optimize edebilirsiniz? Bu soruların cevabını makalemizde bulacaksınız.

Entegre grafikler

Entegre grafikler
Tek potansiyel sorun DirectX 10

Entegre grafikler

PC'lerdeki en önemli gelişme, entegre grafik motorlarında yapılan geliştirmelerle meydana geldi. Intel'in oldukça eleştirilen Graphics Media Accelerator'u bile kendini aştı.

Bazı oyunları kabul edilebilir bir hızda oynamak için düşük kalite seçeneklerini seçmeniz gerekebilir ancak bu çok büyük bir kayıp değil. Tek potansiyel sorun ise DirectX 10 donanımı gerektiren oyunlar - ancak bu da kulağa geldiği kadar kötü değil, zira Intel GMA X3100, 4500 ve HD modelleri ile DX10 API desteği sunuyor. Bunun yanında oyunların çoğu hala DirectX 9 desteğiyle beraber geliyor ve tüm Intel çipleri bu oyun API'sını destekliyor.

DirectX 11 içinse endişlenmenize henüz gerek yok. Şu an sadece DirectX 11'le çalışan bir oyun mevcut değil ve ancak bir kaç tanesi geliştirme aşamasında.

Yüksek FPS değerleri elde etme, kontrol aygıtları

Yüksek FPS değerleri elde etme, kontrol aygıtları
Logitech G9 gibi bir fare kullanarak oyun tecrübenizi üst seviyeye taşıyabilirsiniz

Masaüstü bilgisayarlarında olduğu gibi, görüntü donanımınız, yüksek FPS değerleri (frame rate) önündeki en önemli engeldir. Daha yüksek çözünürlük daha düşük çerçeve oranı anlamına gelmektedir. Çözünürlüğü düşürebildiğiniz kadar düşünürün (en/boy oranını koruyarak) ve en az 30 çerçeve/sn oranını elde etmeye çalışın. 60 çerçeve/sn gibi bir hıza ulaşabiliyorsanız oyunun ayrıntı seviyesini yükseltin.

Oyunun ayarlarıyla deneme-yanılma yöntemini kullanarak oynamak eğlenceli ve aynı zamanda oldukça kârlı olabilir. Oyundan keyif almak için akıcı bir şekilde çalışması önemli bir faktördür ancak kontrol cihazlarının önemini de küçümsemeyin.

Logitech G9 gibi bir fare kullanarak oyun tecrübenizi daha üst bir seviyeye taşıyabilirsiniz. Önemli anlarda istenmeyen hareketlerden korunmak için Touchpad'inizi devre dışı bırakmayı unutmatın.

Ciddi bir mobil oyun deneyimi

Ciddi bir mobil oyun deneyimi
StreamMyGame ile masaüstü PC'nizin gücünden faydalanarak oyunları laptop'unuzdan oynayabilirsiniz

Ciddi bir oyun deneyimi

Ciddi bir mobil oyun deneyimi arayışı içerisindeyseniz bolca RAM, SSD veya hızlı bir sabit disk ile Nvidia GeForce GT 460M veya AMD Mobility Radeon HD 5850 gibi bir grafik işlemcisine sahip olmalısınız. Ancak bu seçenekler pahalı olsa da masaüstü bileşenlerinden oldukça geri kalıyorlar. Ancak gereksinimleri yüksek oyunları kabul edilebilir bir hız ve çözünürlükte yine de çalıştırabiliyorlar.

Güçlü bir masaüstü bilgisayarınız varsa StreamMyGame'i kullanarak oyununuzu ağ üzerinden laptop'unuza veya netbook'unuza yayınlayabilirsiniz. Ücretsiz istemci, akışın çözünürlüğünü sınırlasa da hizmetin ücretli sürümü uygun bir fiyata sahip.

Okuyucu Yorumları