“Kurbağa seks ölüm tuzağı” çok garip bir isimlendirme gibi gözükse de, 45 milyon yıl önce Almanya’daki bir bataklıkta gerçekleşen olayı doğru bir şekilde tanımlıyor.
Eski bir kömür alanı olan bu bölge, timsahlardan kara kurbağalarına ve yüzlerce kurbağaya kadar uzanan pek çok farklı fosili içeriyor. Bir araştırma ekibi, neden bu bölgede bu kadar fazla kurbağanın öldüğünün gizemini çözmeye çalıştı. İrlanda’daki University College Cork (UCC) bilim insanları tarafından yönetilen bir ekip, fosiller üzerindeki araştırmalarını bu hafta Papers in Palaeontology dergisinde yayınladı.
Daha önceki araştırmalar, kurbağa ölümlerinin sebebi olarak oksijenin tükenmesi veya göllerin kurumasını öneriyordu ama amfibilerin kemikleri biraz daha farklı bir hikaye anlatıyor.
Başyazar Daniel Falk’ın Çarşamba günü bir UCC açıklamasında söylediğine göre fosil kurbağalar öldükleri sırada oldukça sağlıklı gözüküyorlar ve kemiklerinde avcılara veya leşçilere yönelik herhangi bir işaret bulunmuyor.
Fosilleşen hayvanlar, zamanını karada geçiren ve sadece çiftleşme için suya giren bir kurbağa türüydü. Araştırmacılar, kurbağaların ölümü için tek mantıklı açıklamanın çiftleşme sırasında olduğuna karar verdi. Bu olay, çiftleşme sırasında dişilerin erkeklerin altında boğulması ile bazen modern kurbağalarda da görülebiliyor. UCC paleontoloğu ve araştırmanın ortak yazarı Maria McNamara, bu eski kurbağaların günümüz ile bazı bağlantıları oluşturmaya yardımcı olabileceğini söylüyor.
Diğer alanlardaki fosil kurbağalarda da benzer özellikler görüldüğünü söyleyen McNamara, bu durumun kurbağaların çiftleşme davranışlarının çok eski olduğunu ve en azından 45 milyon yıldır devam ettiğini önerdiğini belirtiyor.