Spam göndericilerin en büyük engeli, yeni IP'ler bulmak konusudur. Spam'leri fark edildikçe tüm sunucularda işaretlenen IP'ler kısa süre sonra yeniden Spam gönderemez hale gelir.
Spam göndericilerin bu sorunu çözmek için uzak ülkelerde sahte hosting şirketleri kurduğu ortaya çıktı. Bu hosting şirketleri üzerinden o ülkelerin telekom servislerine tahsis edilen ve kullanılmayan çok sayıda IP adresini kendi kullanımlarına alan Spam göndericileri bu yöntem sayesinde, her gün milyonlarca dolar kazanmaya devam edebiliyorlar.
Cisco araştırmacılarının tespit ettiği yeni yöntemle ele geçirilen IP'ler sadece Spam göndermek için de kullanılmıyor. Hacker'ların Denial of Service saldırıları için de kullanılan IP'ler bazen de yasal kullanıcıların network trafiklerini çalmaya yardımcı olabiliyor.
Bulgaristan gibi ülkelerde kolayca kurulabilen bu hosting şirketleri için ciddi bir kayıt işlemi de gerekmiyor. Avrupa, Ortadoğu ve Merkez Asya internet otoriteleri sorunun merkezi bir önlemle çözümünün kolay olmadığını ve hosting şirketlerine servis sağlayan network'lerin trafiklerini kontrol edecek akıllı otomatik sistemlerin geliştirilmesi gerektiğinin altını çiziyorlar. Yine de kısa vadede hangi IP'nin spam göndermek için kullanıldığını hangi IP'nin masum olduğunu tespit etmenin kolay olmadığını anlıyoruz, dolayısıyla Spam'cilerden kurtulmak için herkes yine kendi başının çaresine bakmak zorunda gibi görünüyor.