2016 ve 2017 yılları, Apple'ın "cesur" adımı sebebiyle akıllı telefon endüstrisinde büyük bir tartışmaya sahne oldu. Fakat bu tartışmalar sürerken Apple'ın attığı ilk adımı takip eden Android cihaz üreticileri ile birlikte kulaklık girişleri, akıllı telefon modellerinden birer birer yok olmaya devam ediyor.
Apple ve Motorola'nın kulaklık jakından "daha fazla batarya ömrü ve daha ince cihaz gövdesi" argümanları ile kurtulmasına başta çoğu kişi anlam veremedi zira bu değişiklik ile Apple ve Motorola'ya ait yeni akıllı telefon modelleri, fark edilir biçimde daha fazla batarya ömrü sunmadı ve bunun karşılığında teknoloji dünyasında belki de en geniş desteğe sahip olan donanım parçasını kaybetti.
Ancak Google'ın Pixel akıllı telefon serisinin ilk modeline ait bir reklamda Apple'ın bu tercihi ile dalga geçmesinin ardından bir sonraki sene tanıttığı Pixel 2'de kulaklık girişini kaldırma yoluna gitmesi, belki de kulaklık girişinin yolun sonuna geldiğini gösteren en net işaret oldu. Bu gelişmenin ardından OnePlus gibi kitlelere değil, akıllı telefon tutkunlarına hitap eden bir markanın dahi bu sene içerisinde tanıttığı OnePlus 6T modelinde kulaklık girişine yer vermemesi ise 3.5mm'lik kulaklık girişinin terk edildiğini niteleyen işaretlerden biri. Bu konudaki en çarpıcı gelişme ise kulaklık girişinin en son kalesi konumundaki Samsung'dan geldi: Güney Koreli teknoloji devi, bu ay içerisinde tanıttığı Galaxy A8s modelinde kulaklık girişine yer vermedi.
Şimdi ise akıllı telefon üreticilerinin bu tercihi yapmasının asıl sebebi net olarak ortaya çıktı: Tüm akıllı telefon üreticileri, çerçevesiz ekrana sahip bir akıllı telefon modeli sunmak istiyor.
Bu durum, bu sene içerisinde tanıtılan Pixel 3XL, OnePlus 6T ve LG V40 modellerine bakıldığında net olarak görülebiliyor. Kulaklık girişini ortadan kaldırmak, akıllı telefon üreticilerine cihaz kasasında başka donanımları ekleme imkânı veriyor ve bu da akıllı telefonların ekranlarını sınırlarına kadar zorlamayı da mümkün kılıyor. Ön kamerayı bulundurmak adına çentik yerine delikli ekran tasarımı sunması ile ses getiren Galaxy A8s modelinde bir kulaklık girişinin olmayışı, bu düşünceyi doğrular nitelikte. Son sızıntılar, Samsung'un Galaxy S10'un kulaklık girişini koruyacağını doğrular nitelikte olsa da Samsung'un bir yandan ekran çerçevelerini minimuma indirmeye çalışırken bir yandan da kulaklık girişini cihazlarında daha ne kadar süre boyunca tutacağı konusunda net bir şey söylemek mümkün değil.
Bu sebep, en azından kulaklık girişini kaybedişimiz karşısında bir şeyler kazandığımızı göstermesi açısından iyi bir haber, çünkü bu değişimin ilk yaşandığı süreç içerisinde Apple'ın ve Motorola'nın cihazlarında bu kaybı karşılayacak bir geliştirme bulunmuyordu. iPhone 7, iPhone 6S ile kalın ekran çerçevelerini paylaşırken Moto Z'nin çekici ince tasarımı, batarya ömrü açısından kötü bir performansı berabrerinde getirmişti.
Google Pixel 2 ise, kulaklık girişini terk etmenin daha mantıklı bir sebebini beraberinde getirdi. Google Ürün Yöneticisi Mario Queiroz, TechCrunch'a yaptığı açıklamasında değişimin "geleceğe yönelik daha mekanik bir tasarım anlayışını sağlamak" amacıyla gerçekleştiğini belirtti. "Bu değişikliği yapmak durumundaysak, daha sonrası yerine şimdi yapmalıyız." ifadesini kullanan Queiroz'a göre bu, akıllı telefonların ekranlarının çerçevelerden arınması için de gerekli bir adımdı.
OnePlus'ın kurucularından Carl Pei de kulaklık girişinden kurtulmanın cihaz kasasına daha çok parça ekleme imkânı verdiği konusunda Queiroz ile hemfikir. Pei'ye göre bu sayede OnePlus 6T, bir önceki modelden daha büyük kapasiteye sahip bir bataryaya ve ekran altına konumlanmış bir parmak izi okuyucusuna sahip. Pei, bunun yanı sıra OnePlus kullanıcı kitlesinin yaklaşık %59'unun OnePlus 6T'nin tanıtımından önce kablosuz kulaklık kullanmaya başlamış olduğunu belirterek bu durumun kendilerine bu kararı vermekte kolaylık sağladığının altını çizdi.
Kablolu kulaklık fanatiklerinin bu gelişmelerden rahatsızlık duyuyor olması doğal olsa da, akıllı telefon pazarı artık bu değişimi kaldıracak durumda. Kablolu kulaklıkların USB-C adaptörü ile kullanılması mümkün olsa da bu, telefonu aynı zamanda şarj etmeyi imkânsız kılıyor. Her ne kadar kablosuz şarj adaptörleri yükselişe geçmiş olsa da kullanıcılar artık bu sorunu kablosuz kulaklıklarla çözmeyi tercih ediyorlar. Bluetooth cihazları, eskisine göre çok daha iyi bir müzik deneyimi sunuyor ve çok daha uzun batarya ömrü ile kablolu modelleri aratmıyorlar.
Sonuç olarak, kaliteli müzikseverlerin de bu değişime ayak uydurması için vaktin geldiğini söyleyebiliriz. Nihayet, çoğu kişinin kulaklık girişini kaybetmek için kabullenebileceği bir sebep var: Daha geniş, daha göz alıcı ekranlara sahip akıllı telefon deneyimi.