Kuantum bilgisayarlarda oyun oynamak, işte böyle bir şey

Teknoloji dünyası, kuantum bilgisayarlarla tanışmaya hazırlanıyor ama herkesin aklındaki o soru cevap bekliyor. Kuantum bilgisayarlarda oyun oynayabilir miyiz? Cevabı kendi gözlerinizle görün...

Kuantum bilgisayarlarda oyun oynamak, işte böyle bir şey

Bilim insanları ve mühendisler uzun yılar boyunca, büyük paralar harcayarak kuantum bilgisayar teknolojisini geliştirdiler. Şu anda dünyada pek yaygın olmasa da dev şirketler ve bilimsel kuruluşlar bu nadir bilgisayarları kullanarak yoğun işlemler gerçekleştiriyorlar.

Ancak kuantum bilgisayarları geliştirirken amaç onunla oyun oynamak değildi. Yani bu bilgisayarlar, en azından şimdilik, son kullanıcının evlerine girmesi için tasarlanmış bilgisayarlar değil. Dolayısıyla kimsenin kuantum bilgisayarlar üzerinde oyun geliştirmek üzere bir çabası da yok.

Ancak yine de, boş zamanlarında kendine eğlence arayan araştırma görevlileri veya özel şirketlerin yüksek maaşlı mühendisleri, ellerinin altındaki bu pahalı donanımı bir eğlenceye dönüştürmekten kendini alıkoyamıyor. Barselona'daki Fotonik Bilimler Enstitüsü'nde kuantum hesaplama araştırmacısı olan ve Lumorti adı altında projeler geliştiren Luke Mortimer, kuantum devrelerini ve algoritmalarını programlamak için kullanılan dil ile bir FPS oyunu programladı.

Quandoom isimli oyunu oynamak için bir kuantum bilgisayarına sahip değilseniz, üzülmeyin. Araştırmacı, kuantum talimatlarını klasik hesaplamaya çeviren hafif bir QASM simülatörü de ekledi. Böylece sıradan bir dizüstü bilgisayarda bile, Quandoom'u saniyede 10-20 kare hızında çalıştırabilirsiniz. Ancak, oyundan etkileyici bir görsellik beklemeyin, çünkü karşınıza 1980'lerin vektör grafikli oyunlarına benzer bir görüntü gelecek.

Eğer kuantum bilgisayarlara meraklıysanız, Quandoom'u oynamak için dosyaları GitHub'dan indirebilirsiniz.

Türkiye'de kuantum bilgisayar var mı?

Bu arada, Türkiye'de de bir kuantum bilgisayar var. Aselsan'ın açıklamasına göre kurumda, kuantum simülatörleri çalıştırmak amacıyla bir kuantum bilgisayar bulunuyor. Kuantum bilgisayarlar, yüksek işlemci gücü sayesinde, normal bilgisayarların 36 bin yılda gerçekleştirebileceği işlemleri sadece 30-40 milisaniyede bitirebiliyor.