Kriz PC satışlarını da mı vuracak?

PC pazarının önlenemez yükselişi tersine mi dönüyor? İşte 2009 yılı için korkutan beklentiler...

Korkutan senaryolar!

Teknoloji satışlarını inceleyen IDC firmasının açıklamasına göre 2009’da PC satışları %5.3 gerileyerek 267 milyar dolarda kalacak. Oysa daha önceki tahminlerde 2009 için %4.5 yükselme bekleniyordu.

Yine teknoloji ürünlerinin satışlarını gözlemleyen başka bir şirket olan Gartner’dan George Shiffler’in açıklamasına göre de PC satışları son 7 yıl içerisinde gittikçe yükselen bir grafik izlese de, 2009 içerisinde keskin bir düşüş beklediklerini açıkladı.

Bir röportajda konuşan Shiffler “Gelecek sene satışların azalacağı tespitleri doğru, ancak bu şirketlerin pazarlama ve rekabetlerini engellemeyecektir. Üreticiler gelecek sene daha ucuz ürünlerin tanıtımları için daha fazla para harcayacaklar ve belki de ürünlerinin fiyatlarında kırpmaya gidecekler diye tahmin ediyorum” şeklinde konuştu.

Gartner şirketinin bir numaralı analisti Shiffler IDC’nin planladığından daha büyük bir düşüş bekliyor. Ona göre PC satışlarında %6.5 düşecek ve gelecek sene PC satışları ancak 230 milyar doları bulabilecek.

Çevre Birimlerinin Satış Tahminleri

Çevre Birimlerinin Satış Tahminleri

Yine Shiffler ve Gartner’a göre gelecek yıl içerisinde bilgisayar parçalarının ve özellikle çevre birimlerinin satışı ise %5 artacak ve yaklaşık 312 milyon satış bekleniyor.

IDC’den Loren Loverde ise rakamlarda iplerin ekonomik krizin elinde olduğunu doğrularken bilgisayar çevre birimlerinin satışlarındaki büyümenin %13.7 olacağını tahmin ettiklerini söyledi.

Peki parça satışlarındaki bu artışa rağmen kazançların bu kadar artmamasının temel sebebi ne? Bu soruya da Loverde şöyle bir cevap veriyor: “Kullanıcıların alım gücü azaldıkça daha az maliyetli ürünlere yöneliyorlar. Bu yüzden parça başına sayı artsa da kazançta herhangi bir artış olmuyor”.

Okuyucu Yorumları