Dünyanın en büyük sosyal medya hizmeti Facebook, tarihinin "en karanlık gecesini" yaşıyor. 81.000 adet Facebook görüşmesi, korsanlar tarafından kötü niyetli kişilere pazarlandı. Kısacası mahremiyet içeren pek çok veri, karanlık kişilerin eline düştü.
81.000 adet kişisel mesaj, dolandırıcıların eline geçse de; durum "bundan bile" çok daha vahim... Yaklaşık 120 milyon Facebook hesabının, "hacker uygulamalarından" etkilendiği iddia ediliyor.
Sosyal medya devi, geçtiğimiz haftalarda yaptığı açıklamada bu rakamın 30 milyon civarında olduğunu savunmuştu. Bu değer son derece korkutucu olsa da, beterin beteri var. Yeni gelişmeler 120 milyon kullanıcıyı işaret ediyor. Facebook ve medya devleri arasında, rakam nezninde bir tartışma mevcut. Hangi bilginin gerçeği yansıttığı tartışılsa da, pek çok kişisel mesajın sızdırıldığı kesin.
Sızdırılan veriler hakkında da farklı iddialar ortaya atılıyor. Şirkete yakın kaynakların açıklamalarına bakılırsa; çalınan kişisel bilgilerin büyük çoğunluğu Kuzey Amerika'daki kullanıcılar odaklı. Rusya ve Ukrayna gibi ülkelerde ise politik ve siyasi erk sahiplerine yoğunlaşılmış. İngiltere ve Brezilya gibi ülkeler de hackerlar'ın gazabına uğramış durumda.
BBC'nin iddiasına göre, söz konusu konuşmaların her birine 10 cent'ten az olmamak üzere değer biçiliyor. Konuşmalar siyasi nitelikte ise bu değer katlanarak artıyor.
Facebook yöneticisi Guy Rosen; BBC'ye yaptığı açıklamada söylentileri doğrulayabilecek ifadeler kullandı. Rosen "Kötü niyetli uygulamaların Google, Firefox ve Safari gibi tarayıcılardan indirilmediğinden emin olmak istiyoruz. Google, Mozilla ve Apple ile iletişim kurduk. Bununla da yetinmeyerek yerel emniyet kuruluşları ile etkileşime geçtik. Gerek yerel yetkililer, gerekse tarayıcı geliştiriciler Facebook hesaplarından bilgi görüntüleyen web sitelerini kaldırmak konusunda çalışma yürütmeyi kabul ettiler." ifadelerini kullandı.