Korsan yazılım daha pahalıya maloluyor!

Korsan yazılım kullanmak, ciddi riskler almak anlamına mı geliyor? İşte çok önemli veriler...

Korsan pahalıya mı patlıyor?

Microsoft tarafından düzenlenen 6 Mart "Play It Safe" kampanyası kapsamında açıklanan verilere göre, korsan yazılım kullanımı kişiler ve kurumlar için özellikle bilgi güvenliği açısından, son derece ciddi risklerin alınması anlamına geliyor.

Kişisel bilgisayarların yaygınlaşmasıyla beraber, bazı kurumların ve bireysel kullanıcıların maddi kazanım olarak gördüğü korsan yazılım kullanımı, beklenmedik birçok zarara yol açıyor. Her üç kullanıcıdan biri için, Malware (Malicious Software) adı verilen kötü niyetli yazılımların cihazlara zarar vermesi ve kullanıcı verilerine erişim riski söz konusu oluyor.

IDC'nin (International Data Corporation) araştırma sonuçlarına göre, tüketiciler ve orta ölçekli işletmelerin Malware kaynaklı zararlar ile başa çıkmak için, 1,5 milyar saat ve 22 milyar dolar harcayacağı öngörülüyor. Küresel firmaların ise Malware kaynaklı siber saldırılarda tespit, tamir ve kurtarma işlemleri için yapacağı harcama, 114 milyar dolar olarak ortaya çıkıyor.

Gerçekleştirilen küresel araştırmaya göre, 270 web sitesi ve Peer-to-Peer (P2P) ağı, indirilen 108 yazılım, 155 CD ve DVD; dünyanın birçok ülkesinden 2.077 tüketici, 258 BT yöneticisi ve CIO ile birlikte analiz edildi. Satın alınan bilgisayar ile birlikte yasal olarak verilmeyen sahte yazılımların yüzde 45'inin internet üzerinden indirildiği tespit edildi. Yazılımların yüzde 36'sı "trojan" ve "adware" içerirken, P2P ağlarından indirilen yazılımların yüzde 78'inde, casus yazılımların yer aldığı tespit edildi.

Tamer Özmen ve Ozan Öncel'in açıklamaları

Tamer Özmen ve Ozan Öncel'in açıklamaları

Microsoft Türkiye Genel Müdürü Tamer Özmen, haksız rekabete ve güvenlik açığına neden olan korsan yazılım kullanımıyla ilgili olarak, "Ülke ekonomimizin gelişmesi hem de haksız rekabeti önleme amacıyla korsan kullanımının engellenmesine yönelik çalışmalar yürütmeyi bir sorumluluk olarak görüyoruz. Bugün gelişen ve gelişmekte olan ülkelerin gündemlerinde siber güvenlik konusu önemli bir rol oynuyor. Korsan yazılım, ülkelerin siber güvenliğini en çok tehdit eden unsurdur. Bizler, sektörde katma değer yaratabilmek adına yazılım geliştirebilecek nitelikteki girişimcileri yetiştirmek, desteklemek ve gelişmelerini sağlayacak imkânlar üretmeye çalışıyoruz. Girişimcileri yazılım üretmeye teşvik etmek adına, fikri mülkiyet haklarını savunmanın ve korsan yazılım kullanımını önleyecek bir kültürel iklimin yaratılmasının son derece önemli olduğuna inanıyoruz. Ülkemizin geleceğinin, her alanda olduğu gibi bilgi teknolojileri alanında da sağlıksız temeller üzerine kurulamayacağı bilinci ile sağlam ve güvenli bir gelecek yaratmak üzere tüm gücümüzle çalışıyoruz" dedi.

Microsoft Türkiye Telif Hakları Müdürü Ozan Öncel korsan yazılım kullanımı ile ilgili olarak; "Kişilerin ve kurumların orijinal yazılım tercih etmesi, Malware ve benzeri tehditlere karşı korunabilmeleri için çok önemli. Araştırma sonuçları gösteriyor ki korsan kullanımının riskleri ve vereceği zararlar, tekrardan bilgileri korumak ya da düzeltmek için çok daha büyük yatırımlar gerektiriyor. Telif haklarının etkin bir şekilde korunması tüketicilere, kurumlara ve hükümetlere özellikle güvenlik açısından çok daha büyük fayda ve geri dönüş sağlıyor. Siber suçların büyük çoğunluğu, orijinal yazılım kodlarının Malware yazılımlardan etkilenmesinden kaynaklanıyor.Kötü amaçlı yazılımlar, kullanıcının tüm tuş kullanım işlemlerini kaydetme yetisine sahip. Siber korsanların suç aleti olan virüslü bilgisayarların mikrofon, kamera ve uzaktan erişim özellikleriyle kişisel ve kurumsal olarak verebileceği zararlar ise tartışılmaz. Dolayısıyla orijinal yazılım kullanımı güvenlik sorunlarını önlemek için son derece önemli" dedi.

Okuyucu Yorumları