Korsan yayın platformu Jetflicks'in sahiplerine hapis şoku

Las Vegas'taki bir federal jüri, korsan yayın platformu Jetflicks'in kurucusu beş kişiyi, ülkedeki en büyük izinsiz yayın hizmetlerinden birini yürütmekten suçlu buldu.

Korsan yayın platformu Jetflicks'in sahiplerine hapis şoku

Netflix benzeri yayın platformlarının "alternatifi" olarak ortaya çıkan korsan yayın platformu "JetFlicks", çok ciddi bir cezayla yolun sonuna geldi.

Yasadışı yayın hizmeti Jetflicks, ziyaretçilerin hemen hemen her TV şovunu veya filmi "Her Zaman" ve ücretsiz izleyebileceğiyle övünüyordu. Ancak şimdi kaçak yayın hizmetinin arkasındaki beş kişi ciddi bir hapis cezasıyla karşı karşıya.

Jüri, Cuma günü Las Vegas federal mahkemesinde Kristopher Dallman, Douglas Courson, Felipe Garcia, Jared Jaurequi ve Peter Huber'ı telif hakkı ihlaline yönelik komplo kurmaktan suçlu buldu. Mahkeme belgelerine ve ABD Adalet Bakanlığı'nın basın açıklamasına göre Dallmann, Jetflicks operasyonunu yönetmekten dolayı iki adet kara para aklama ve üç adet telif hakkı ihlali suçundan hüküm giydi.

Jetflicks, filmlerin ve televizyon programlarının yasadışı kopyalarını bulmak için interneti taramak için bilgisayar komut dosyaları ve yazılımları kullandı ve 2007'den bu yana torrent ve Usenet sitelerinden yüz binlerce yasa dışı kopya yayınladı. Adalet Bakanlığı'na göre sanıklar, Netflix, Hulu, Vudu ve Amazon Prime gibi yayın hizmetlerinin toplamından daha büyük bir kaçak gösteri ve film kataloğu oluşturdu.

Üstelik Jetflicks, başka platformların yayınlarını çalmakla yetinmeyip bunları bir de ücret karşılığında abonelerine sunmaya başladı. Ancak istediği abonelik ücreti, Netflix veya benzeri servislere oranla çok daha düşük olduğu için, çok sayıda abone toplamayı da başardı.

2019 yılında Virginia'nın Doğu Bölgesi'nde açılan ilk iddianameye göre Jetflicks, "183.200'den fazla televizyon bölümü sunduğunu ve 37.000'den fazla aboneye sahip olduğunu" iddia ediyordu.

48 yıl hapis cezası!

Basın açıklamasına göre grubun lideri Dallmann ve suç ortakları bu çalıntı içerik kataloğunu yayınlayarak ve dağıtarak milyonlarca dolar kazandılar.

Bir noktada Jetflicks'in operatörleri ve çalışanları, abonelik hizmetinden yılda yüzbinlerce dolar kazanıyordu. İddianameye göre Dallman, çevrimiçi bir sohbette sitesinin bir yılda 750.000 dolar kazandığını yazmıştı. Bu paralar, elbette her yıl yüzlerce milyon dolar kazanan Netflix, Amazon Prime veya Disney+ gibi servislerin gelirlerinin yanında çerez parası bile sayılmaz ama sonuçta ortada bir telif hakkı hırsızlığı olduğunu kimse inkar edemiyor. Adalet Bakanlığı grubun lideri için 48 yıl hapis cezası isterken, diğer dört arkadaşı için de 5 yıllık cezalar talep edildi. Ve jüri, beş kafadarın suçlu olduğuna karar verdi. Şimdi gözler, cezaları verecek olan yargıçta.